Parohia Bogâltin în haine de sărbătoare

Pentru Parohia Bogâltin din Protopopiatul Băile-Herculane, Duminica a 10-a după Rusalii a fost una specială, deoarece în mijlocul credincioşilor ei a fost prezent Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Încă de la orele dimineţii chiriarhul a fost întâmpinat la intrarea în sat, unde a sfinţit o troiţă. În continuare, alături de autorităţile locale, foarte mulţi credincioşi şi un număr însemnat de copii îmbrăcaţi în haine populare, au mers în procesiune până la biserica parohială cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”. Aici, ierarhul a săvârşit o slujbă de binecuvântare pentru lucrările efectuate la exteriorul bisericii, iar în continuare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

La final, pentru dăruirea şi implicarea în lucrările de înfrumuseţare şi renovare a bisericii, părintele paroh Cristian Rădulescu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar ctitorilor şi binefăcătorilor le-au fost oferite acte de cinstire. De asemenea domnului primar Nicolae Novăcescu i-a fost înmânată Diploma de onoare „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” pentru binefacerile arătate Bisericii lui Hristos din Eparhia Caransebeşului.

„Am oferit acte de cinstire pentru hărnicia şi destoinicia de care au dat dovadă credincioşii acestei parohii şi putem spune că prin părintele paroh şi consiliul parohial toţi credincioşii acestei parohii au primit recunoştinţă din partea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru că toţi cei care se ostenesc cu timp şi fără timp pentru Casa lui Dumnezeu, vor fi înscrişi în cartea vieţii. Noi oferim acte de mulţumire şi preţuire aici pe pământ, dar bucuria cea deplină, pentru toată osteneala depusă la Sfânta Biserică a slujitorilor şi credincioşilor ei, va fi în Împărăţia Cerurilor”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian.

În Parohia Bogâltin a existat o biserică de lemn, amintită în 1791 şi care a fost dărâmată în anul 1854. Biserica actuală cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” a fost construită din piatră şi cărămidă în stil baroc, pe locul celei de lemn, în anul 1854, reparaţii capitale suferind în anul 1939. Biserica a fost sfinţită de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului în 27 iunie 2010. (Articol semnat de Diac. Pavel Canea şi Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente