Parlamentul a instituit o perioadă de sărbătoare a colindului românesc

Parlamentul României a adoptat miercuri Legea privind instituirea perioadei 6-31 decembrie ca perioadă oficială a sărbătoririi colindului românesc.

Inițiată de Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, și Senatoarea Alina Gorghiu, legea s-a bucurat de susținerea parlamentarilor din toate partidele.

Propunerea se dorește a fi un prim pas dintr-o strategie de conservare și promovare a colindelor „pe teritoriul României și în comunitățile de români de pretutindeni”.

Anual, în perioada 6-31 decembrie, colindul românesc poate fi sărbătorit în școli, biserici, centre comunitare și instituții culturale, prin acțiuni care pot fi sprijinite logistic și financiar de autoritățile publice și locale.

În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Secretariatul de Stat pentru Culte vor întocmi, cu sprijinul instituțiilor și al societății civile, un calendar al evenimentelor.

Expunerea de motive a proiectului menționează Barometrul de Consum Cultural pe anul 2017, care desemna colindul pe primul loc în cea ce privește percepția publică despre patrimoniul cultural imaterial.

Gradul de transmitere de la o generație la alta a colindului a înregistrat un procent de peste 80% în același sondaj, care mai arăta că tradițiile și obiceiurile ocupă un loc important în societatea românească.

În 2013, România și Republica Moldova au înscris împreună colindatul de ceată bărbătească pe Lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO, din care mai fac parte doina și ritualul Călușarilor.

Foto credit: Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente