Părinţii slujitori de la Catedrala Patriarhală istorică au vestit Naşterea Domnului Patriarhului României

Părinţii slujitori de la Catedrala Patriarhală istorică au vestit Naşterea Domnului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Ei au fost întâmpinaţi luni de Patriarhul României în Reşedinţa Patriarhală, unde au interpretat troparul Nașterii Domnului și colinde tradiționale.

Întrucât Reşedinţa Patriarhală este casa cea mai apropiată de Catedrala Patriarhală istorică, se păstrează tradiţia ca în ajunul Praznicului Sărbătorii Naşterii Domnului clerul slujitor al Catedralei să vină cu icoana la Reşedinţa Patriarhală.

Patriarhul le-a mulţumit atât pentru vestirea Naşterii Domnului, cât şi pentru slujbele oficiate astăzi şi anume, Ceasurile Împărăteşti şi Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

În continuare, Părintele Patriarh a explicat de unde provine tradiţia ca preoţii să meargă pe la casele credincioşilor cu icoana Naşterii Domnului.

„Binevestirea Naşterii Domnului în ajun cu icoana de către cler urmează după multele colinde care s-au cântat”.

„Din punctul de vedere al memoriei vizuale a Bisericii, cetele de colindători care anunţă Naşterea Domnului reprezintă pe îngerii de la Betleem care în cete au cântat Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace şi între oameni bunăvoire”.

„Ei au anunţat mai întâi păstorilor, păstorii au mers la locuitori şi au vestit Naşterea lui Mesia”.

„Noi avem cete de îngeri şi apoi păstori, iar acum cete de colindători şi apoi păstori spirituali: părinţii duhovniceşti din Biserici care vestesc Naşterea Domnului”, a subliniat Preafericirea Sa.

Patriarhul a mai spus că „în oraşele mari” vestirea Naşterii Domnului se face „cu mai multe zile înainte”.

Potrivit Preafericirii Sale, tradiţia aceasta reprezintă şi „o vizită pastorală la casele oamenilor” cu scopul de a certifica faptul că „o parohie este o familie duhovnicească”.

„Parohia este familia duhovnicească a familiilor conjugale. Binecuvântarea Domnului asupra familiei vine în fiecare an în mod deosebit de Sărbătoarea Naşterii Domnului, pentru că Dumnezeu Copilul, Pruncul Iisus, aduce binecuvântare pentru Maica Domnului, pentru Dreptul Iosif care este păzitorul lui şi în acelaşi timp pentru păstorii din Betleem şi pentru toată lumea”.

„Această binecuvântare a familiei este arătată şi prin venirea preoţilor cu icoana la casele credincioşilor dintr-o parohie”.

La final, Patriarhul Daniel i-a felicitat pe clerici pentru activitatea liturgică desfăşurată la Catedrala Patriarhală istorică şi i-a îndemnat să transmită în continuare „bucuria din bucuria lui Hristos, spre slava Preasfintei Treimi şi a noastră mântuire”.

Încă din secolul al IV-lea, în Ajunul Crăciunului creștinii ajunau. Tot în acea zi, ei întâmpinau în casele lor pe preoți cu Icoana Nașterii Domnului. În acest mod, preoţii vesteau măritul praznic de a doua zi.

Potrivit tradiției, în această zi preotul, însoțit de cântăreț, merge pe la fiecare gospodărie din parohie cu icoana Nașterii Domnului în mână, cântând, atunci când intră în casă, troparul acestei sărbători, vestind astfel Minunea Nașterii.

De asemenea, în Ajun, colindătorii merg pe la casele oamenilor aducând vestea cea bună a Nașterii Domnului, asemenea îngerilor și păstorilor care au vestit Minunea din Betleemul Iudeii.

Foto Credit: Raluca Ene / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente