Părintele profesor Constantin Galeriu, sacerdot și cărturar

În anii de primenire a societății românești, după ’89, atenția multora s-a îndreptat către chipurile de preoți mai înzestrați sacerdotal, între care a excelat și părintele Galeriu. Viața nu i-a fost întotdeauna ușoară. Valurile sorții l-au ajuns uneori cu ce a fost mai rău. Dar le-a trecut cu puterea spiritului său vajnic și neînfrânt.

Moldovean de ori­gi­ne, s-a născut în satul Răcătău-Răzeși (comuna Răcătău), din județul Bacău, la 21 noiembrie 1918, anul Marii Uniri, într-o familie de țărani evlavioși și gospodari.

A urmat studiile liceale, apoi pe cele teologice universitare la Facultatea de Teologie din București. Ca să se întrețină, a activat în perioada interbelică în postul de cântăreț la Biserica Zlătari și secretar de redacție al săptămânalului „Ortodoxia”, condus de părintele Toma Chi­ricuță, marele predicator bucureștean al epocii.

La biserica aceasta a și fost hirotonit și a urmat cariera cleri­cală ca preot la Podul Văleni, județul Prahova (1943-1947), Biserica „Sfântul Vasile” din Ploiești (1947-1973) și Biserica „Sfântul Silvestru” din București (1973-2003). Căsătoria din anul 1943, cu Argentina-Cristina Văr­­gatu, i-a adus împlinire fa­mi­­lială, având patru băieți: Nar­cis, Rodion, Ciprian și Serafim.

Mai multe informații în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente