Părintele Patriarh Daniel: Vindecarea femeii gârbove ne descoperă înțelesul duhovnicesc al ridicării naturii umane din robia demonilor și a neputințelor

Vindecarea femeii gârbove ne descoperă înțelesul adânc al ridicării naturii umane păcătoase pe care Hristos o eliberează din robia demonilor și a neputințelor, a spus Patriarhul României astăzi în omilia rostită la Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

Patriarhul Daniel a prezentat în debutul predicii expuse duminică, 10 decembrie 2017, starea duhovnicească și de sănătate a femeii gârbove, amintită în Evanghelia citită la Sfânta Liturghie.

Preafericirea Sa a amintit credincioșilor că femeia gârbovă suferea de optsprezece ani. „Ea nu putea să ridice privirea în sus, nici să vadă fețele oamenilor, nici albastrul cerului. Totuși, această femeie în pofida bolii și a neputinței ei , venea cu regularitate la sinagogă și se ruga lui Dumnezeu, poate nu atât pentru vindecarea trupului său gârbov, cât pentru mântuirea sufletului său”.

Completând cele spuse, Părintele Patriarh a subliniat că „prin credință puternică, prin evlavie, rugăciune smerită și prin osteneala venirii în fiecare sâmbătă la sinagogă, această femeie păstra legătura vie cu Dumnezeul Cel nevăzut. Iar când cel nevăzut S-a făcut văzut, adică Fiul lui Dumnezeu S-a făcut Om și a venit printre oameni, Acesta a dezlegat-o din legăturile Satanei și a îndreptat-o în starea de om sănătos”.

Continuând cuvântul său, Preafericirea Sa a precizat că „femeia gârbovă, suferindă și smerită, nu a cerut vindecare de la Hristos pentru că nu îndrăznea să-I ceară ceva. Ea purta crucea suferinței în smerenie și tăcere. Trupul ei gârbov era aplecat de boală, dar sufletul ei era drept, în stare de rugăciune.”

Cu toate că ea nu a cerut nimic, Mântuitorul Hristos o vindecă de boala care suferea. Accentuând acest aspect, Patriarhul României a evidențiat că prin acest exemplu se arată că Dumnezeu dorește și săvârșește vindecarea chiar și atunci când omul nu mai așteaptă vindecarea sau nu o mai cere în mod stăruitor.

Din această lucrare minunată a Domnului Hristos, spune Patriarhul Daniel, înțelegem că Dumnezeu lucrează când dorește El și cum dorește El, modul Lui de lucrare fiind unul înțelept și pedagogic. Chiar dacă întârzie să răspundă la cerea omului, ori răspunde într-un mod diferit decât așteptăm noi, Dumnezeu lucrează totdeauna pentru mântuirea oamenilor.

Spre finalul cuvântului, Părintele Patriarh a menționat că femeia gârbovă reprezintă pentru fiecare om în parte un exemplu de viețuire creștină. Totodată, Preafericirea Sa a îndemnat ca fiecare să se desprindă de păcatele și faptele rele prin Spovedanie și Împărtășanie.

Ea este pentru noi lumină mai ales în această perioadă a Postului Nașterii Domnului, ca timp de pregătire pentru primirea Mântuitorului Hristos în peștera inimii noastre care din cauza păcatelor a devenit întunecoasă și rece. Însă ea se luminează prin Spovedanie, Împărtășanie, rugăciune, post și milostenie, a specificat Patriarhul României.

În încheiere, Patriarhul Daniel a spus faptul că noi ne numim creștini pentru că purtăm numele lui Hristos, dar suntem și creștini buni dacă devenim milostivi. Astfel, oamenii care înfăptuiesc binele devin mâinile iubirii milostive a lui Hristos în lume, a conchis Preafericirea Sa.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…