Părintele Nicolae Necula – 70 ani de dăruire

Ierarhi, cadre didactice, reprezentanți ai altor Biserici, ucenici și foarte mulți prieteni au fost prezenți astăzi, 5 mai 2014, alături de profesorul, colegul și mentorul lor – părintele Nicolae Necula. Într-o atmosferă frumoasă, la Facultatea de Teologie Bucureșteană, s-au spus cuvinte de suflet, s-au depănat amintiri, informează TRINITAS TV.

„Ceea ce voi sublinia cu precădere este faptul că Părintele Profesor Nicolae Necula a urmat ca profesor universitar de liturgică eminentului Părinte Profesor Ene Braniște. L-am cunoscut în parte pe marele universitar bucureștean. Pot să spun că urmașul său la catedra de Liturgică a fost și pe cărările sale, nu doar ca pregătire științifică, dar și ca model de slujire și manifestare de zi cu zi”, a mărturisit Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

„Doar dascălii care își cinstesc dascălii vor avea ucenici și doar cei care au știut să ucenicească la marii dascăli au dreptul să aibă ucenici. Nu au ucenici cei care nu au fost ucenici. De aceea, astăzi, în fața Sfântului Altar, ucenicii Părintelui Profesor Necula, care nu este în vârstă ci doar la vârsta psalmistului și a plinătății, au arătat ca sunt ceea ce sunt prin darul lui Dumnezeu, dar mai ales prin arcușul maestrului lor care i-a învățat să scoată de pe coardele vioarei sau chitarei, cum a spus Sfântul Ignatie Teoforul, melodia și imnul care plac lui Dumnezeu”, spus la rândul său Înaltpreasfințitul Părinte Casian , Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Tot cu prilejul aniversării au fost editate mai multe lucrări printre care și volumul omagial „Vocație, slujire, jertfelnicie – cinstire și recunoștință Pr. Prof. Dr. Nicolae Necula”.

Autor a numeroase studii de teologie liturgică, îndrumător de doctorat, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Capitală între anii 2000-2007, părintele Nicolae Necula a fost cadru didactic al acestei instituții mai bine de 40 de ani unde, mărturisește cu emoție, s-a simțit mereu acasă.

„Este un moment important și nu aș putea spune că nu sunt emoționat. Am ajuns la vârsta psalmistului, la 70 de ani pe care nu îi simt, dar îi gândesc, fiind totuși este o vârstă a senectuții. Mulțumesc lui Dumnezeu în primul rând. Am foarte multă dorință de viață, foarte multă plăcere de studiu, dăruire pentru scris și pentru tot ce este frumos”, a spus Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

În anul 2004, Părintele Nicolae Necula a fost decorat de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de comandor.

Comentarii Facebook


Știri recente