Părintele Nicanor Lemne a fost înmormântat în Siliştea Snagovului. Preoția era adevărata lui bucurie, a spus PS Timotei Prahoveanul

PS Timotei Prahoveanul la înmormântarea Pr. Nicanor Lemne

Preoția era adevărata lui bucurie, a spus PS Timotei Prahoveanul despre Pr. Nicanor Lemne. Cunoscutul părinte Nicanor, fost preot paroh la Parohia Siliştea Snagovului din judeţul Ilfov, a fost înmormântat astăzi, 18 septembrie 2017.

Slujba a avut loc în Biserica Sfântul Nicolae a parohiei și a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu un sobor de peste 60 clerici.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a evidențiat activitatea îndelungată și dragostea de slujire a Părintelui Nicanor. Ierarhul a vorbit despre fostul slujitor al altarului din experiența proprie:

L-am vizitat de mai multe ori (…) În preajma aniversării de o sută de ani i-am oferit din partea Preafericitului Părinte Daniel Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, a precizat ierarhul conform Radio Trinitas.

PS Timotei a evocat câteva amintiri din întâlnirile cu fostul slujitor și a subliniat că în pofida anilor mulți care s-au adunat în viața părintelui, plecarea lui lasă în urmă multă durere.

Preoția era adevărata lui bucurie. El era bucuros să-i întâlnească pe frații preoți care-l vizitau adeseori, pe fiii săi duhovnicești dar și pe cei pe care îi vedea pentru prima oară. Pentru fiecare avea un cuvânt bun și o rugăciune de binecuvântare, a adăugat ierarhul.

În continuare, PS Timotei Prahoveanul, delegatul Patriarhului Daniel, a rostit Mesajul de condoleanțe transmis de Patriarhul României, intitulat „75 de ani de slujire preoțească smerită închinați lui Dumnezeu și creștinilor pe care i-a păstorit”.

Viața părintelui Nicanor a fost caracterizată de smerenie, răbdare și lucrare neobosită în slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui. Sunt mulți preoți și fii duhovnicești ai părintelui care mărturisesc faptul că au învățat de la el să prețuiască darul iertării și al împăcării, prin care au dobândit starea de liniște lăuntrică și de armonie duhovnicească pe care o căutau.

Chipul său, asemănător cu al unui călugăr îmbunătățit, și sfaturile sale părintești de o mare valoare duhovnicească vor rămâne mereu în memoria tuturor celor care l-au cunoscut ca duhovnic înzestrat cu darul blândeții, purtător de lumină și mărturisitor al dreptei credințe întru Hristos – Domnul nostru, a transmis Patriarhul Daniel.


75 de ani de slujire preoțească smerită închinați lui Dumnezeu și creștinilor pe care i-a păstorit – Părintele Nicanor Lemne


La rândul său, părintele protopop Cristian Mihai Burcea, de la Protopopiatul Ilfov-Nord, a spus că Părintele Nicanor este un chip reprezentativ pentru preoțime: A fost un duhovnic desăvârșit, un om căutat de preoți pentru a primi sfat și de credincioși pentru binecuvântare și rugăciune.

Trupul părintelui Nicanor Lemne a fost înmormântat în cimitirul parohiei Siliștea Snagovului, la mică distanță de locuința sa și de Biserica Naşterea Maicii Domnului-Turbaţi, care a beneficiat din partea sfinției sale de numeroase lucrări de restaurare.


Părintele Lemne Nicanor la împlinirea unui veac de viaţă


Părintele Nicanor Lemne a trecut la cele veșnice vineri, 15 septembrie 2017, la vârsta de 101 ani.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente