Mesaj de condoleanțe | 75 de ani de slujire preoțească smerită închinați lui Dumnezeu și creștinilor pe care i-a păstorit – Părintele Nicanor Lemne

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la slujba de înmormântare a preotului Lemne Nicanor, îmbisericit în Parohia Sf. Nicolae – Siliștea Snagovului, Protoieria Ilfov Nord, luni, 18 septembrie 2017.


Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, la vârsta de 101 ani, în noaptea de joi spre vineri, 15 septembrie 2017, a Preacucernicului Preot Nicanor Lemne, îmbisericit la Parohia Sfântul Nicolae – Siliștea Snagovului din Protoieria Ilfov Nord.

Părintele Nicanor Lemne s-a născut la data 27 decembrie 1915, în localitatea Drepcăuți, județul Hotin, Basarabia, într-o familie numeroasă cu tradiție preoțească, fiind unul dintre cei zece copii ai familiei preotului Nicon și ai preotesei Maria Lemne, dorind din copilărie să îmbrățișeze slujirea preoțească.

A dobândit o solidă formație teologică la Seminarul Teologic din Dorohoi, absolvit în anul 1938, şi la renumita Facultate de Teologie Ortodoxă din Cernăuți, pe care a absolvit-o în anul 1941.

La 3 august 1942, a fost hirotonit preot pentru Parohia Mihăileni, județul Bălți din Basarabia, de către episcopul Armatei române, Partenie Ciopron, care îndeplinea la acea vreme și funcția de locotenent de episcop al Hotinului, cu sediul la Bălți (1941-1944).

În această parohie a slujit doar doi ani, după care, în contextul istoric nefericit al ocupării Basarabiei de către armata sovietică, în anul 1944, alături de numeroși frați români din Basarabia, a ales calea refugiului în România împreună cu familia sa.

A locuit câteva luni la Râmnicu Vâlcea, după care, la 1 decembrie 1944, a fost numit preot la Parohia Turbaţi, astăzi Siliştea Snagovului, comuna Gruiu, județul Ilfov. S-a îngrijit de propășirea duhovnicească a turmei încredințate și de chivernisirea bunurilor materiale ale parohiei, într-un timp în care evenimentele politice și militare ale celui de-al doilea război mondial au lăsat urme grele în satele și orașele României.

A fost numit paroh la aceeași biserică, în anul 1973, unde a slujit până în anul 2000, continuând cu aceeași râvnă lucrarea pastorală și activitatea administrativ-bisericească. În mod special, părintele Nicanor s-a îngrijit de biserica monument istoric din cimitirul parohial (fostul schit de maici Turbatele), care a fost consolidată și restaurată.

În anul 2000, a fost îmbisericit pe seama aceleiași parohii, primind în continuare, în casa sa, aflată în imediata apropiere a bisericii cimitirului, pe fiii săi duhovnicești.

Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, la venerabila vârstă de 100 de ani, părintele Nicanor, a participat în data de 6 septembrie 2015 la slujba de resfințire a bisericii parohiale Sfântul Nicolae din Siliștea Snagovului, după ce în urmă cu aproape 70 de ani, la data de 10 noiembrie 1946, semnase, ca tânăr preot, actul de sfințire al aceluiași sfânt locaș. Cu ocazia acestui eveniment festiv pentru parohie și pentru credincioșii ei, i-am oferit distincția Crucea Patriarhală, care i-a fost înmânată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. A slujit la altarul bisericii Sfântul Nicolae din Siliștea Snagovului timp de aproape 73 de ani.

Căsătoria Părintelui Nicanor cu soția sa Olga Lemne a fost binecuvântată de Dumnezeu cu doi fii: Ioan (inginer) și Mircea (profesor).

Viața părintelui Nicanor a fost caracterizată de smerenie, răbdare și lucrare neobosită în slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui. Sunt mulți preoți și fii duhovnicești ai părintelui care mărturisesc faptul că au învățat de la el să prețuiască darul iertării și al împăcării, prin care au dobândit starea de liniște lăuntrică și de armonie duhovnicească pe care o căutau. Toți cei care l-au cunoscut nu vor uita cuvintele părintelui: Totul este să ai milă față de fratele tău şi multă iubire. Dacă nu o ai, roagă-te lui Dumnezeu să ţi-o dea. Fără iubire nu se poate ajunge în rai. Acum ne putem ruga unul pentru altul. Numai asta ne poate salva. Rugaţi-vă din toată inima şi Dumnezeu ne va da!

Chipul său, asemănător cu al unui călugăr îmbunătățit, și sfaturile sale părintești de o mare valoare duhovnicească vor rămâne mereu în memoria tuturor celor care l-au cunoscut ca duhovnic înzestrat cu darul blândeții, purtător de lumină și mărturisitor al dreptei credințe întru Hristos – Domnul nostru.

În aceste momente de întristare pentru familia îndurerată a părintelui Nicanor și pentru toți credincioșii pe care i-a îndrumat pe calea mântuirii, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să așeze sufletul Părintelui Nicanor în ceata sfinţilor Săi slujitor, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!     

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente