Părintele Ion Cârciuleanu, pe calea Împărăției Cerurilor

Părintele Ion Cârciuleanu, fost paroh al parohiei Galata din Iași timp de 37 de ani, a fost condus ieri pe ultimul drum. Slujba înmormântării a fost oficiată în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, alături de un sobor de 40 de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor. Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost dus apoi spre cimitirul parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Galata, informează „Ziarul Lumina”.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași a fost neîncăpătoare ieri pentru numărul mare de preoți și credincioși care au venit să se roage pentru sufletul preotului Ion Cârciuleanu, ajuns la vârsta de aproape 98 de ani. Vrednicul slujitor, care a păstorit timp de aproape patru decenii parohia Galata, a plecat luni spre lumea veșniciei, după o viață închinată lui Dumnezeu și Bisericii. Dimineață s-a oficiat Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți, în mijlocul sfântului lăcaș aflându-se sicriul cu trupul neînsuflețit al preotului Ion Cârciuleanu. Oamenii nu au contenit să treacă prin dreptul sicriului pentru a aprinde o lumânare și pentru a lăsa o floare în semn de recunoștință față de cel care le-a fost preot paroh, duhovnic, povățuitor și prieten. Într-o atmosferă deosebită de pace lăuntrică, slujba înmormântării a fost oficiată de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Părintele Ion Cârciuleanu a fost înconjurat de un sobor de 40 de preoți și diaconi, așezați ca o coroană, ținând lumânări aprinse în mâini. Din soborul slujitorilor au făcut parte părinți protopopi din mai multe protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor, preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, stareți și egumeni din Arhiepiscopia Iașilor, preoți parohi. Lângă sicriul în care se afla părintele Ion Cârciuleanu au stat membrii familiei. La slujbă a mai asistat un grup de maici de la Mănăstirea Galata din Iași care au avut prilejul să-l cunoască pe părintele Ion Cârciuleanu și care s-au împărtășit ani la rând de cuvântul Preacucerniciei Sale, atunci când revenea să slujească în biserica așezării monahale.

„Avem astăzi sentimentul unei grele pierderi”

La finalul slujbei, pr. paroh Mircea Stoleriu și-a exprimat regretul pentru trecerea la cele veșnice a părintelui Ion Cârciuleanu, amintind în același timp câteva date biografice. „Părintele Ion Cârciuleanu a deschis calea împărăției cerurilor pentru mulți dintre cei care sunt în acest sfânt lăcaș. Pe mulți i-a botezat și i-a cununat. De multe ori sfinția sa i-a mângâiat și i-a întărit pe oameni. Părintele a fost cel care ne-a pus epitrahilul pe cap, ascultând spovedania noastră, pentru a ne ridica mai buni, mai împăcați și cu nădejdea mântuirii. Avem astăzi (n.r. ieri) sentimentul unei grele pierderi, cu atât mai mult cu cât părintele care ne părăsește a fost o personalitate complexă”, a spus pr. paroh Mircea Stoleriu.

A urmat alocuțiunea părintelui Vasile Nechita, de la parohia „Sfântul Andrei” din Iași, care a remarcat că în timpul slujirii părintelui Ion Cârciuleanu ca paroh, biserica Mănăstirii Galata a fost restaurată și reconsolidată. De asemenea, pr. Vasile Nechita a transmis condoleanțe familiei îndoliate din partea Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

În continuare, conf. dr. Bogdan Neculau de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității „Al. I. Cuza” din Iași a prezentat câteva gânduri ale unor personalități ale Iașului și ucenici ai părintelui Ion Cârciuleanu.

În dangătul clopotelor, sicriul cu trupul părintelui Ion Cârciuleanu a fost purtat în jurul bisericii, apoi a fost dus spre cimitirul Galata. Clopotele străvechii mănăstiri de pe dealul Galata au răsunat în momentul în care cortegiul a ajuns în fața porții acestei așezări monahale. Aici a fost rostită o ectenie, apoi s-a mers în procesiune până la cimitir, unde părintele Ion Cârciuleanu a fost înmormântat. Dacă pe durata înmormântării soarele a zâmbit parcă din cer, la finalul rânduielii, norii l-au acoperit. O adiere de vânt a trecut apoi peste chipurile celor prezenți, ușurând parcă povara durerii din sufletele celor care l-au iubit pe părintele Ion Cârciuleanu.

„Întâlnirea cu părintele Ion Cârciuleanu a fost un prilej de nădejde”

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit miercuri, 20 februarie, Parastasul pentru părintele Ion Cârciuleanu din Iași. Slujba a fost oficiată în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași, locul unde a fost depus sicriul cu trupul părintelui Ion Cârciuleanu. Sute de credincioși s-au rugat alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de soborul slujitorilor și de familia îndoliată pentru odihna sufletului vrednicului de pomenire preot. IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat la finalul slujbei un cuvânt celor prezenți în care a reliefat câteva dintre calitățile părintelui Ion Cârciuleanu. „Părintele Ion Cârciuleanu a plecat din valea plângerii în valea adumbrită de Duhul Sfânt a împărăției cerurilor. Cu certitudine, preoții aici de față, și mai ales pr. Mircea Stoleriu, au avut binecuvântarea de multe ori să slujească Dumnezeiasca Liturghie împreună cu părintele Ion. Credincioșii l-au întâlnit pe părintele la scaunul spovedaniei sau slujind în biserica Mănăstirii Galata și în acest sfânt lăcaș. Încă din primele zile ale sluijirii în Moldova, părintele Ion Cârciuleanu m-a căutat. Era firav la chip, luminat parcă de asceză, fiind încărcat de foarte mulți ani. Întâlnirea cu părintele Ion Cârciuleanu a fost un prilej de nădejde. Vorbea puțin, atingea esențialul și era suficient să-l privești să te scoată din preocuparea unor probleme prea pământene. Frământarea părintelui de a propovădui cuvântul lui Dumnezeu este a omului care L-a cunoscut pe Hristos. Împărtășindu-se din bunătatea dumnezeiască, părintele a simțit să-i facă și pe ceilalți părtași”, a spus IPS Teofan.

Comentarii Facebook


Știri recente