Părintele Grigorie Halciuc a fost înmormântat: „Îl considera pe Sfântul Ioan cel Nou ca stareț”

Arhimandritul Grigorie Halciuc, fost stareț al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, a fost înmormântat luni la Mănăstirea Putna.

„S-a considerat prea mic pentru o slujire într-o așezare monahală atât de importantă. Și de aceea, mărturisea cu lacrimi, l-a considerat pe Sfântul Ioan cel Nou ca stareț; la racla lui venea și lua binecuvântare în fiecare zi; și cu ajutorul îmbelșugat și minunat al Sfântului Ioan a coordonat nu puține lucrări stringente…”, a spus PS Damaschin Dorneanul în cuvântul rostit la înmormântare.

PS Damaschin a detaliat mai multe aspecte din viața părintelui Grigorie Halciuc, inspirat fiind de interviul pe care i l-a luat acestuia în luna aprilie, notează Arhiepiscopia Sucevei.

Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre căutările și bucuriile părintelui Grigorie, precum slujbele de la Mănăstirea Celic-Dere, loc al copilăriei, unde îl ducea evlavioasa sa mamă.

În drumul său spre Dumnezeu, a fost de o importanță fundamentală întâlnirea cu părintele martir Daniil Sandu Tudor la Mănăstirea Rarău.

Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a dat citire procesului verbal din 6 decembrie 1969, în care părintele stareț de atunci, Preasfințitul Gherasim, și ceilalți părinți ai mănăstirii, cer Mitropoliei aprobarea să fie călugăriți rasoforii Tudor Pavlo și Grigorie Halciuc, document păstrat în arhiva mănăstirii.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Comentarii Facebook


Știri recente