Părintele Gheorghe Holbea: Ce spuneau stareții de la Athos și filosoful Cioran despre Părintele Stăniloae

Luni, la 27 de ani de la trecerea la Domnul a părintelui Stăniloae, la Mănăstirea Cernica au fost oficiate Sfânta Liturghie și slujba parastasului în pomenirea teologului român. La ceremonie, Părintele Gheorghe Holbea și-a exprimat credința că acesta va fi canonizat. El a evocat opiniile stareților athoniți despre părintele Stăniloae, dar și un mesaj al filosofului Emil Cioran.

Părintele Stăniloae a unit cunoașterea academică și trăirea mistică, ceea ce l-a ajutat să redea lumii, fidel duhovnicește și accesibil, comoara scrierilor Sfinților Părinții, a afirmat Părintele Gheorghe Holbea, conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și ucenic al marelui teolog.

„Părintele Dumitru Stăniloae străbate secolul XX de la un capăt la celălalt”, cu toate frământările lui, a adăugat conferențiarul, care a relatat pe scurt parcursul academic și spiritual al acestuia.

După calvarul temniței comuniste, în perioada de relativă relaxare a regimului, Părintele Stăniloae a primit recunoaștere internațională, a povestit Părintele Holbea.

Universitatea „Aristotel” din Tesalonic a fost prima din lume care i-a acordat titlul de Doctor honoris causa, în 1976, la recomandarea unor profesori, dar și a stareților athoniți.

Părintele Gheorghe Kapsanis, stareț al Mănăstirii Grigoriu, din Sfântul Munte Athos, scria într-una din prefețele sale la opera părintelui român: „Pentru acest mare dar pe care Dumnezeu l-a făcut teologiei ortodoxe, să Mulțumim Domnului așa cum mulțumim în Sfânta Liturghie”.


Părintele Stăniloae: 5 aspecte pe care trebuie să le știi despre Teologul Crucii


În mod semnificativ, munca depusă de Părintele Stăniloae la traducerea Filocaliei a coincis cu participarea la întâlnirile Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim, unde se practica Rugăciunea inimii.

Astfel, fidelitatea duhovnicească a traducerii a fost garantată de trăirea teologului, trăire mistică care a trecut și testul temniței comuniste.

Cele 12 volume ale Filocaliei conțin comentarii cu răspunsurile Sfinților Părinți la problemele ridicate de filosofia existențialistă. Această aducere la zi, pe lângă munca de traducere propriu-zisă, „este o operă în sine”, a spus Părintele Holbea.

Și aceasta l-a făcut pe filosoful existențialist Emil Cioran să-i scrie părintelui Stăniloae că a ridicat un monument nu numai spiritualității românești, ci și limbii literare românești.

„Dumnezeu să îl odihnească, iar pe noi să ne întărească în lumina teologiei pe care părintele a dăruit-o nu numai teologiei românești, ci teologiei ortodoxe, teologiei universale”, a spus Părintele Holbea în încheiere.

„Nădăjduim să ajungem la canonizarea părintelui Dumitru, așa cum a fost canonizat Sfântul Iustin Popovici, așa cum a fost canonizat Sfântului Sofronie Saharov în trecut și alți teologi”, a menționat el.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente