Părintele Dumitru Teologul umaniza problemele de înaltă subtilitate teologică, spune Pr. Gheorghe Holbea

Întregul efort academic depus de Părintele Dumitru Stăniloae „a stat sub semnul umanizării problemelor de înaltă subtilitate teologică, pentru a oferi un sens existenței și vieții omului simplu”, a afirmat Pr. Conf. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, în contextul aniversării a 118 ani de la naşterea marelui teolog român. 

Părintele Holbea este unul dintre fiii săi duhovniceşti şi a oferit câteva repere esenţiale din teologia Părintelui Stăniloae.

„Pentru a discuta o problemă atât de adâncă precum cea a existenței omului pe acest pământ, și a rostului acestei existențe temporare, părintele Stăniloae va căuta să înnobileze și să ofere un suport dogmatic preocupărilor ce stau la inima credincioșilor simpli. Este și motivul pentru care părintele va dezvolta, pe mai multe pagini, o gnoseologie care vorbește despre cunoașterea lui Dumnezeu în împrejurările concrete ale vieții”.

„Așa cum va descoperi părintele, sensul luminos al existenței nu poate răsări omului decât atunci când acesta a devenit stăpânul neșovăielnic al pornirilor pătimașe, care sunt dușmani ai dumnezeiescului din om. Iar în acest punct părintele va găsi răspuns întrebărilor sale prin întâlnirea cu Părinți filocalici. Întreaga dezvoltare teologică a părintelui a stat sub semnul experienței iubirii lui Dumnezeu prilejuite de descoperirea Sfinților Părinți și, în special, a Părinților filocalici”.

„Așa cum va elabora, ulterior traducerii Filocaliei în limba română, în cursul de Ascetică și Mistică, părtășia cu Părinții filocalici îi va arăta tânărului Dumitru căile de eliberare din captivitatea degradantă a pasionalității demoniace. Pe fondul acestei eliberări prilejuite de Filocalie se va dezvolta teologia părintelui Dumitru Stăniloae. Este o teologie care pune inima în centrul existenței umane, o inimă care după ce a ascultat de tot ceea ce era în puterile rațiunii să-i sugereze, s-a ridicat într-o zonă superioară, duhovnicească, unde lucrează puterea cunoașterii transfigurate de razele harului divin”.

„Neșovăind să apeleze intens la limbajul conceptual modern, dar străduindu-se totodată să nu risipească savoarea arhaică, specificul și profunzimea vieții duhovnicești, părintele Stăniloae a oferit românilor o icoană pe cât de autentică, pe atât de vie, a incomparabilei înțelepciuni patristice. Pentru acest mare dar, pe care Dumnezeu l-a făcut Ortodoxiei prin Părintele Dumitru Teologul, Să mulțumim Domnului!”, a spus Părintele Gheorghe Holbea.

Părintele Dumitru Stăniloae a fost propus pentru canonizare în ședința Sfântului Sinod din 25 februarie 2021, când a fost demarat procesul de canonizare a 12 preoți și călugări pentru anul 2025.

În acel an, Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.

Citeşte şi: Amintiri despre Părintele Stăniloae cu Pr. Gheorghe Holbea, unul din fiii săi duhovniceşti: Avea un chip blând şi luminos

Foto credit: arhivă tvr.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente

9 mai: Ziua Europei

Dedicată unității europene, Ziua Europei este sărbătorită anual în data de 9 mai. Celebrarea acestei zile amintește de evenimentele din 9 mai 1950, când ministrul francez de externe Robert Schuman a propus crearea unei structuri…