Părintele Dumitru Stăniloae omagiat la Viena

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, în colaborare cu Centrul religios-cultural „Dumitru Stăniloae” din Viena, Austria, la invitația Părintelui Prof. Dr. Nicolae Dura, parohul Parohiei Ortodoxe Române din Viena, a organizat, în data de 9 noiembrie 2013, o zi de cercetare teologică și misionară dedicată comemorării Părintelui Dumitru Stăniloae, sub genericul: „Teologie și spiritualitate la Părintele Profesor Dumitru Stăniloae”, manifestare desfășurată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, la Centrul religios-cultural „Dumitru Stăniloae” din Viena.

Potrivit Pr. Lect. Univ. Dr. Doru Fer, în cadrul acesteia au fost susținute o serie de referate care au evocat viața, opera, personalitatea și activitatea teologică a celui care a fost considerat „cel mai mare teolog al secolului al XX-lea”, precum și rolul pe care l-a avut Părintele Dumitru Stăniloae în dezvoltarea teologiei românești.

Din partea Facultății de Teologie „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea au prezentat referate mai multe cadre didactice: Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan, decanul facultății, Pr. Lect. Univ. Dr. Emil Cioară, prodecanul facultății, Pr. Prof. Univ. Dr. Marius Țepelea, Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, Pr. Conf. Univ. Dr. Miron Erdei, Pr. Lect. Univ. Dr. Viorel Popa, Pr. Lect. Univ. Dr. Doru Fer, gazda întâlnirii fiind Pr. Prof. Dr. Nicolae Dura, care a ținut un cuvânt de bun venit și a prezentat un referat la temă, din partea Centrului religios-cultural „Dumitru Stăniloae”.

Manifestarea a continuat și în cursul zilei de Duminică, 10 noiembrie, prin săvârșirea Sfintei Liturghii, în biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” a Parohiei Ortodoxe Române din Viena, în sobor, de către părinții profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă orădeană, împreună cu preoții de la Parohia Ortodoxă Română din Viena.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul de cameră „Psalmodia Varadiensis” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, dirijat de Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, cor care a susținut, la finalul Sfintei Liturghii, un concert de cântări religioase, spre bucuria duhovnicească și încântarea zecilor de credincioși ortodocși români din capitala Austriei, prezenți la slujbă.

Tot în aceeași zi, la ora 19, la întoarcerea spre casă de la Viena, delegația Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea a vizitat capela Așezământului Monahal Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, Ungaria, unde Corul de cameră „Psalmodia Varadiensis” a susținut un concert de cântări religioase, având arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Astfel de manifestări au rolul de a responsabiliza atât pe cadrele didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, cât și pe studenții acesteia, privind rolul didactic și misionar pe care îl are o instituție de învățământ teologic ortodox în vremea noastră.

Această manifestare se înscrie în șirul activităților didactice și misionare inițiate de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, desfășurate în cadrul programului „Misiune prin Liturghie”.

Comentarii Facebook


Știri recente