Părintele Dumitru Stăniloae a fost pomenit marți în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, cu ocazia împlinirii a 28 de ani de la trecerea sa la Domnul.
Parastasul a fost oficiat de un sobor de clerici din cadrul Facultății, în prezența a numeroși studenți teologi.
După slujba de pomenire, părintele Emil Jurcan, titularul catedrei de Istoria și Filosofia Religiilor, a vorbit despre personalitatea părintelui Dumitru Stăniloae și despre importanța operei sale pentru teologia ortodoxă românească și universală.
Evenimentul a fost organizat de către ASCOR Alba Iulia.
Părintele Dumitru Stăniloae este unul dintre numele propuse pentru canonizare în anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.
Părintele Dumitru Stăniloae s-a născut în data de 16 noiembrie 1903, în Vlădeni, județul Brașov. A urmat Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov (1914-1922), apoi Facultatea de Litere din București (un an) și Facultatea de Teologie din Cernăuți (1923-1927), unde a obținut doctoratul în Teologie (1928).
Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului l-a trimis la studii în străinătate. Revenit în țară, a devenit profesor titular la Academia Teologică din Sibiu (1935), apoi rector.
În data de 25 septembrie 1932 a fost hirotonit preot.
După 1944 a fost exclus de la conducerea Academiei Teologice, apoi, la presiunea lui Petru Groza, i s-a cerut să plece și din Sibiu. Cu sprijinul profesorilor Petre Vintilescu și Ioan Gh. Coman, s-a mutat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, unde a fost încadrat în 1948, pentru îndrumarea doctoranzilor.
În 1958 a fost arestat și condamnat la 5 ani muncă silnică, pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A fost închis la Jilava și Aiud.
La 1963, după eliberare, din dispoziția Patriarhului Justinian, a fost angajat la Biblioteca Sfântului Sinod și la Institutul Teologic din București. Era solicitat de Departamentul Cultelor pentru redactarea unor lucrări de teologie în perspectiva dialogului interconfesional cu Occidentul.
În 1991 a devenit membru al Academiei Române. A trecut la cele veșnice în anul 1993.
Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei