Părintele Dumitru Merticariu prin ochii unui ucenic: Mi-a fascinat anii copilăriei

Arhimandritul Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia-Neamț, a fost unul dintre elevii pe care Părintele Dumitru Merticariu i-a pregătit pentru seminar.

Cu ocazia trecerii la cele veșnice a iubitului cleric, ucenicul său rememorează clipele petrecute în preajma părintelui Dumitru pe când era paroh în satul Erbiceni.

«În zorii zilei de 7 Aprilie, Părintele Dumitru Merticariu a intrat în Ziua cea neînserată a Domnului!». Cu acest mesaj, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, fratele părintelui Dumitru, m-a anunțat în dimineața aceleiași cernite zile că Dumnezeu l-a chemat la Sine (…) Trista veste m-a făcut să scot din sipetul amintirilor neuitatele împrejurări prin care l-am cunoscut pe acest vrednic slujitor al Bisericii în satul copilăriei mele”, scrie egumenul Vovideniei într-un mesaj publicat pe Doxologia.

„Nu voi uita niciodată prima slujbă la care am participat, prin 1985, pentru că acolo s-a născut, cred, gândul de a mă face preot”, spune el, amintindu-și înfățișarea părintelui: „părul mare, pieptănat pe spate și o barbă impozantă îl arăta ca fiind coborât din vechi letopisețe”.

„Prin clasa a VII-a, cred, i-am mărturisit gândul de a urma cursurile Seminarului, lucru destul de greu în acea vreme. Mi-a vorbit atunci de sublimitatea preoției, de jertfelnica, dar frumoasa misiune la care mă angajez prin decizia mea. Mi-a propus să mă apropii de strană ca să învăț a cânta și citi «bisericește»”.

„Prin 1988-1989, pe când părintele lucra de câțiva ani la restaurarea locașului de închinare a satului Erbiceni, pe care-l preluase într-o stare avansată de degradare, eu începusem să urc drumul către biserică tot mai des căci, după istovitoarele ore de muncă la biserică, păstorul duhovnicesc își făcea timp să mă povățuiască, să cânte cu mine, să-mi explice lecțiile pe care trebuia să le știu pentru admiterea la Seminar. În acele clipe s-a dăltuit în inima mea de copil chipul sacerdotului total, jertfelnic, dedicat plenar menirii sale”.

„Da, părintele Dumitru s-a născut să fie preot, adică învățător, povățuitor și slujitor întruchipând, alături de frumoasa sa familie, care-l sprijinea deplin în misiunea grea la care se angajase, aluatul care dospește toată frământătura”.

”Mi-a fascinat anii copilăriei

„Casa parohială fiind în vecinătatea bisericii, îl așteptam să se întoarcă de pe șantier ca să începem pregătirea: în timp ce scriam tema dată spre învățare sau timid executam partitura muzicală indicată, observam pe chipul lui adunate mulțime de gânduri, tristeți, dar și nerisipite nădejdi de izbândă”.

„Nu era ușor să restaurezi o biserică în plin regim comunist. Numai un temerar ca el se putea apuca de o asemenea lucrare, aceasta însemnând, de fapt, rectitorirea bisericii satului. L-am văzut pe parohul erbicenenilor pe schelă cu zidarii, alături de pălmașii la roabă sau lopată. Știa să-și țină păstoriții aproape, având pentru toți un gând bun, un sfat potrivit, chiar o snoavă, când împrejurarea o îngăduia. Se arăta cald și duios, dar ferm și cutezant când circumstanțele o cereau”.

„După ce am plecat la mănăstire, în 1994, biserica din Erbiceni a fost sfințită, iar părintele Dumitru a primit o nouă slujire: rectitorirea unei alte biserici, care se pare că-l aștepta ca să-și recapete strălucirea cea dintru început: Biserica Banu din Iași. Odată închinoviat la Vovidenia, revederea cu părintele Merticariu a fost mai rară, dar întotdeauna aducătoare de duhovnicești bucurii”.

„N-am uitat niciodată a-i mulțumi pentru că mi-a fascinat anii copilăriei, arătându-mi prin puterea exemplului său că slujirea preoțească înseamnă jertfă, bucurie, lacrimi, iubire, dăruire, multe răstigniri, dar și râvnite învieri”.

Citește mesajul integral pe Doxologia.

Părintele Dumitru Merticariu

Pr. Dumitru Merticariu a trecut la cele veșnice miercuri, 07 aprilie 2021, în jurul orei 5 dimineață. Ar fi împlinit în luna octombrie vârsta de 70 de ani.

A slujit aproape trei decenii la Biserica „Duminica tuturor sfinţilor” – Banu din Iași. A avut o contribuție esențială la restaurarea și pictarea lăcașului de cult. La slujba de sfințire bisericii, în 2017, Părintele Dumitru a primit cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, Crucea Patriarhală.

Părintele Dumitru Merticariu va fi înmormântat sâmbătă la ora 13:00 în curtea Bisericii „Banu”. La eveniment este așteptat Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei.

Foto credit: Doxologia


Pentru cele mai recente informații din lumea ortodoxă urmărește-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos

Comentarii Facebook


Știri recente