Părintele Boris Bobrinskoy a fost înmormântat marți la Mănăstirea Bussy-en-Othe

Părintele Boris Bobrinskoy a fost înmormântat marți la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului de la Bussy-en-Othe. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Emmanuel, Mitropolitul Ortodox Grec al Franței. La eveniment au participat clerici din Patriarhia Ecumenică, Patriarhia Rusă și Patriarhia Română.

În cadrul ceremoniei, Părintele Răzvan Ionescu, parohul parohiei române „Sf. Parascheva – Sf. Genoveva” (Saint Sulpice) Paris, a citit mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cuvântarea funebră a fost rostită de Mitropolitul Emmanuel. „Ziua de astăzi ne trimite la Taina Sfintelor Paști”, a spus el. „Părintele Boris și-a dedicat întreaga viață personală, academică și pastorală studiului acestei mari taine.”

Ierarhul a evocat cuvintele altui mare teolog ortodox, Părintele Nicolai Lossky. Acesta spunea despre sine și prietenul său, Părintele Boris Bobrinskoy, că ei doi au fost „fructul unui altoi al ramurii ortodoxe ruse pe trunchiul creștinismului occidental”.

Din acest punct de vedere, a adăugat mitropolitul, Părintele Boris Bobrinskoy se aseamănă altor două mari nume ale ortodoxiei occidentale: Alexandre Schmemann și Jean Meyendorff.

El a mai spus că vocația Părintelui Bobrinskoy a fost pecetluită de familie și de „dorința inepuizabilă de a răspândi ortodoxia în societatea franceză printr-un dialog onest, inspirat din formidabila renaștere spirituală rusă a secolului al XIX-lea, al cărui strălucit depozitar a fost”.

„De-a lungul anilor dedicați cercetării și învățământului teologic, mai ales dogmatic, Părintele Boris nu a încetat să lucreze la construirea de punți între Orient și Occident”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Emmanuel.

„A fost lider în sensul modern al termenului, căci și-a condus turma spre întâlnirea dintre ortodoxie și francofonie. Ne invită și astăzi să reconciliem creștinismul cu tot ce au mai bun Orientul și Occidentul, rămânând totodată atent la glasul Duhului Sfânt în Biserică”, a afirmat ierarhul.

Înmormântarea, organizată cu respectarea regulilor sanitare din Franța, a fost precedată de Sfânta Liturghie și a fost transmisă în direct pe Facebook și Youtube.

Foto credit: Facebook / Athenagoras Peckstadt

Comentarii Facebook


Știri recente