Părinte român din Scoția despre actuala criză medicală: Este ceva ce am făcut cu toții (VIDEO)

„Aceasta este ceva ce am făcut cu toții”, transmite referitor la criza medicală prin care trecem, dintr-o mănăstire aflată pe insula scoțiană Mull, părintele român Serafim Aldea.

Părintele spune că principala provocare în condițiile actuale este să rămânem sănătoși la cap.

El semnalează că prin tot felul de căi sunt răspândite mesaje care susțin că toată această criză ar fi folosită în scopuri rele.

„Am primit atât de multe clipuri și citate, inclusiv de la preoți și monahi, care susțin că toate acestea sunt orchestrate să distrugă Ortodoxia, să ne țină la distanță de biserici, de Sfânta Liturghie astfel încât să nu fim în stare să primim Sfânta Împărtășanie”, mărturiseștete părintele.

„Dar acesta nu este adevărul, nu este realitatea. Și chiar dacă nimeni nu mă crede, nu-mi pasă, pentru că trebuie să spun adevărul. Hristos vrea ca noi să vorbim despre adevăr și dragoste și să nu fim îngrijorați de rezultat”.

”Aceasta este ceva ce am făcut cu toții

„Acest virus și virusurile care erau vindecate cu zeci de ani în urmă și multe altele care vor veni în viitor sunt ceva ce toți am făcut împreună prin distrugerea mediului și prin nepăsarea față de lumea pe care Dumnezeu ne-a dat-o să locuim în ea”, arată Pr. Serafim Aldea în clipul postat pe pagina de Facebook a mănăstirii.

„Este vina mea și vina ta, oriunde te afli și oricine ești, pentru că nu am făcut nimic să ne protejăm pe noi înșine, mediul înconjurător și viitorul umanității din care facem parte”, subliniază părintele.

„Știu că e mult mai ușor să treci printr-o criză când există un inamic. Dar inamicul este mereu în interior. Inamicul este mereu în inima ta”.

Pericolul real

Monahul român atrage atenția că adevăratul pericol nu este acela că suntem ținuți departe de Sfânta Liturghie sau de la primirea Sfintelor Taine. „Pericolul real este că uităm cine suntem și ce putem face chiar în acest moment”.

„Acesta este încă Postul Mare!”, amintește Pr. Serafim. „Suntem în continuare chemați să ne iubim unul pe altul. Suntem chemați să privim înainte spre Răstignire și spre Învierea care urmează după ea. Suntem chemați să-L vedem pe Dumnezeul nostru răstignit pe o cruce pentru simplul fapt că ne-a iubit, ne-a iubit necondiționat. Ne-a iubit pe noi care eram cei ce Îl răstigneam”.

„Chiar și acolo, inamicul era din interior”, spune părintele amintind episodul răstignirii Domnului.

„Este aceeași poveste de la un capăt la altul. Singurii vinovați pentru răstignirea Domnului suntem eu și tu și noi toți, fiecare ființă umană de la începutul lumii până la sfârșitul ei. Pentru că fără păcatele noastre nu ar fi fost nevoie ca Hristos să fie răstignit”.

„Și chiar dacă mergem înapoi la primul om, Adam, nu a fost vina diavolului că a luat mărul, nu? Ar fi putut refuza, ar fi putut alege să-L asculte pe Dumnezeu și să se supună poruncii Sale. Dar el a spus: da. Și prin acel gând al său păcatul a intrat în lume și Hristos a trebuit mai târziu să se întrupeze și să fie răstignit pentru ca noi să fim salvați”.

„Niciodată nu e vina altcuiva”.

Vrei să ajuți? Roagă-te

Îndemnul principal al părintelui a fost: „Dragii mei minunați și iubiți frați și surori în Domnul, creaturi ale lui Dumnezeu, nu urâți pe nimeni!”.

„Aceste lucruri nu sunt îndreptate împotriva noastră, împotriva Bisericii, împotriva unei națiuni anume (…) Nu sunt aici să vă spun nimic altceva decât adevărul așa cum îl văd în inima mea”.

„Singura cale de a scăpa din asta este să fii pozitiv și să faci tot ceea ce poți pentru a-i încuraja pe toți, pentru a fi bun, pentru a iubi și a ierta și, peste toate, să te rogi pentru toți.

„Vrei să ajuți? Dacă vrei să ajuți, trezește-te oricând poți în mijlocul nopții pentru cinci minute, jumătate de oră sau o oră și roagă-te!”, recomandă preotul.

„Pentru cine să te rogi? Roagă-te în special pentru acei oameni pe care nu-i poți iubi”.

”Încercați să zâmbiți!

Spre finalul clipului, Părintele Serafim a remarcat: „Arăt foarte morocănos și nu vreau să fiu așa. Vreau să fiu înălțător. Vreau să simțiți că îmi pasă de voi, pentru că îmi pasă cu adevărat”.

„Suntem cu toții bine la mănăstire”, îi încredințează părintele pe urmăritori.

„Continuăm slujbele. Mănăstirea e închisă, deci suntem doar noi, eu, frații și surorile, dar ne rugăm pentru toți și ne străduim ca fiecare dintre voi să nu o luăm razna. Vă iubesc pe toți întru Hristos, mă rog pentru voi și am mare încredere că și voi vă rugați pentru noi”.

„Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toți și prin rugăciunile voastre, să fim cu toții binecuvântați!”

„Încercați să zâmbiți. Putem să reușim! Putem. Amin!”.

Hold on to your spiritual sanity, my dear, dear ones. This crisis is NOT a conspiracy against the Church, this is not directed against the Divine Liturgy or the Sacraments. The real danger is to allow the voices that tell you otherwise to influence your heart, so that your heart might harden and not love anymore. The real danger is that you might be pushed into separating from the rest of this fallen humanity which Christ SO loved that He gave His Life for its salvation. We all created this crisis by abusing our world – we are one in this sin, as we are one in the sin of our forefather Adam.The way forward is to not repeat the same mistake he did. The way forward it to ignore the one who tells your heart to bite of the fruit of hatred, and to obey the Voice of Him Who tells your heart to Love. There is no life in hatred. Life and Love and One and the same – Jesus Christ, our loving God on the Cross.

Posted by Mull Monastery of All Celtic Saints on Thursday, March 26, 2020


Părintele Serafim Aldea este ctitorul Mănăstirii „Tuturor Sfinților Celți” de pe Insula Mull și lucrează la Departamentul de Teologie al Universitatii Oxford.

Foto: captură video Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…