Parastas pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Gherasim Cristea

Sâmbătă, 4 aprilie 2015, dupa Sfânta Liturghie, săvârșită de la ora 09.30, de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea a fost săvârșită slujba Parastasului de un an pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Gherasim Cristea al Râmnicului, adormit în Domnul în data de 9 aprilie 2014.

Potrivit arhiram.ro, la slujbă au participat şase ierarhi: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei; Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților; Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfinţitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

“După un an de zile ne reunim în sfânta biserică să aducem rugăciune lui Dumnezeu, pentru că rolul esenţial şi important al Bisericii este acela de a mijloci înaintea Tatălui ceresc, de a aduce prinosul iubirii noastre, al dragostei noastre, pentru cel care a trecut de aici în Împărăţia veşnică, ca acolo să aibă un loc de odihnă, un loc de pace, un loc printre sfinţii lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu în cuvântul său.

*

Vrednicul de pomenire Arhiepiscop Gherasim Cristea s-a născut la data de 14 noiembrie 1914, în localitatea Muntenii Buzăului, judeţul Ialomiţa. A fost al doilea copil al părinţilor săi, Dumitru şi Maria, şi a fost botezat Gheorghe.

În primăvara anului 1934 a păşit cu hotărâre pragul Mănăstirii Cernica, din judeţul Ilfov, unde a rămas ca frate şi s-a înscris la Seminarul Teologic din incinta mănăstirii. După trei ani a fost tuns în monahism, iar în 1940 a fost hirotonit ierodiacon, iar mai apoi ieromonah.

După desfiinţarea Seminarului de la Cernica, şi-a continuat studiile la Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti, pe care l-a absolvit în anul 1942. A urmat apoi cursurile Facultăţii Teologie din Bucureşti, pe care le-a absolvit în anul 1948. Între anii 1943-1952 a slujit ca preot la Mânăstirea Antim din Bucureşti şi a fost distins cu rangul de Protosinghel. În data de 1 octombrie 1952 a fost numit stareţ al Mânăstirii Căldăruşani, din judeţul Ilfov, unde, vreme de aproape două decenii, a desfăşurat o bogată activitate spiritual, culturală şi administrativ-gospodărească.

După 36 de ani de viaţă monahală a fost hirotonit episcop, la solicitarea Episcopului Chesarie, şi numit Arhiereu Vicar în Eparhia Dunării de Jos, cu titulatura Constănţeanul, unde a slujit vreme de patru ani. În data de 16 octombrie 1975, la cererea Preasfinţitului Episcop Iosif Gafton al Râmnicului şi Argeşului, a fost ales Arhiereu Vicar în Episcopia Râmnicului şi Argeşului, cu titulatura de Piteşteanul, unde a slujit vreme de aproape zece ani.

În data de 30 septembrie 1984, prin votul Colegiului Electoral al Bisericii Ortodoxe Române, a fost ales Episcop titular al Eparhiei Râmnicului şi Argeşului, fiind înscăunat în scaunul arhieresc râmnicean la data de 2 decembrie 1984, de Înaltpreasfinţia Sa Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei.

În cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 18-19 iunie 2009 s-a luat hotărârea ridicării Episcopiei Râmnicului la rangul de Arhiepiscopie, iar Preasfințitul Părinte Gherasim la rangul de Arhiepiscop al Râmnicului.

A adormit în Domnul la data de 9 aprilie 2014, după o viaţă de aproape un secol.

Comentarii Facebook


Știri recente