Parastas pentru regii şi reginele României, la Patriarhie

Regii şi reginele României trecuți în veșnicie au fost pomeniți duminică, de Ziua Regalității, la Catedrala Patriarhală. Slujba a fost oficiată de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, alături de care au slujit arhim. Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal, și Arhim. Clement Haralam, Eclesiarhul catedralei.

La slujba parastasului au fost pomeniți Regii Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai I și Reginele Elisabeta, Maria, Elena și Ana.

Cuvântul rostit de Episcopul vicar patriarhal, la finalul slujbei, a evidențiat rolul important pe care regalitatea l-a avut în progresul României, prezentând pe scurt realizările fiecărui reprezentant al Casei Regale.

Despre Regele Carol I, Preasfinţia Sa a spus că „s-a remarcat prin modernizarea ţării, prin construirea de spitale, universităţi, drumuri, clădiri pentru instituţiile fundamentale ale statului etc”.

În ceea ce priveşte Biserica, Regele Carol s-a evidenţiat printr-o „politică de restaurare a marilor şi vestitelor monumente bisericeşti din cele două principate unite” precum: Curtea de Argeş, Bisericile Sf. Trei Ierarhi şi Nicolae Domnesc şi Catedrala din Iaşi.

Însă, Regele Carol I a rămas în memoria credincioşilor cu un proiect iconic pentru Biserica Ortodoxă Română: Catedrala Mântuirii Neamului.

„Numele Regelui Carol I este legat în modul cel mai temeinic de acest ideal naţional, şi anume ridicarea unei Catedrale Naţionale în semn de recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru unirea românilor în graniţele aceluiaşi stat, pentru izbăvirea neamului românesc de toate vitregiile de-a lungul timpului. Iată că visul Regelui Carol este împlinit în aceşti ani prin lucrarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”.

De asemenea, regele „a fost alături de conducerea bisericească de la vremea aceea care s-a zbătut pentru obţinerea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române care a urmat la scurtă vreme, în 1885”.

Ierarhul a vorbit şi despre Regele Ferdinand, numit şi „cel loial”, datorită „ataşamentului pe care l-a arătat faţă de poporul român”, dar şi despre activitatea filantropică a reginelor Elisabeta şi Maria.

Referindu-se la personalitatea Regelui Mihai I, Preasfinţia Sa a evidenţiat credinţa puternică de care acesta a dat dovadă.

„Perioada de domnie a tânărului Rege Mihai I s-a remarcat prin demnitate şi fidelitate faţă de popor. Regina mamă Elena a oferit fiului ei, Mihai, cea mai preţioasă bogăţie din lumea aceasta, şi anume o credinţă creştină extrem de puternică şi mărturisitoare. Ne aducem aminte cu recunoştinţă că aproape în fiecare  interviu al Regelui Mihai a subliniat de fiecare dată rolul pe care l-a jucat credinţa în viaţa sa grea după abdicare în exil şi că această credinţă a primit o de la mama sa”.

Ziua Naţională a Regalităţii este celebrată anual în data de 10 mai, urmare a unei decizii adoptate în 2015 de Camera Deputaţilor. Celebrarea zilei de 10 Mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupaţia germană, iar a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a Regelui Mihai I din 1947 care a fost ultimul rege al României.

Foto credit: Captură video Trinitas TV

Citeşte şi: Mesajul Patriarhului Daniel la Ziua Națională a Regalității

Comentarii Facebook


Știri recente