Parastas pentru Mitropolitul Bartolomeu și Episcopul Nicolae Ivan în Catedrala Mitropolitană

În Biserica Ortodoxă a fost astăzi Duminica a 32-a după Rusalii, numită și „a lui Zaheu”. În aceasta zi Mitropolitul Andrei al Clujului și PS Episcop Vasile Someșanul au fost prezenți în Catedrala Mitropolitană din Cluj -Napoca, potrivit radiorenasterea.ro. Ierarhii au oficiat de la ora 10 Sfânta Liturghie.

Au slujit alături de Înaltpreasfinția sa și PS Vasile Someșanul și un ales sobor de preoți și diaconi. În cadrul cuvântului de învățătură, pornind de la evanghelia de astăzi, Înaltpreasfinția sa a vorbit despre familia creștină ce salvează neamul și omenirea.

În cadrul Sfintei Liturghii Mitropolitul Andrei l-a hirotonit întru preot pe inspectorul de religie al județului Cluj, Sidon Marian. Acesta a fost numit preot pentru capelele școlare din municipiul Cluj-Napoca. La finalul slujbei ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și PS Vasile Someșanul au oficiat o slujbă de parastas pentru mitropolitul Bartolomeu și episcopul Nicolae Ivan.

În cadrul cuvântului rostit Mitropolitul Andrei a evidențiat activitatea celor doi mari ierarhi:”Mitropolia noastră a fost întemeiată de Sfântul Ștefan cel Mare. Vremurile fiind grele și tumultoase peste românii din Transilvania, această mitropolie cu sufragana ei de la Vad, n-a durat multă vreme. Când însă după unirea cea mare au fost prielnice condițiile în anul 1921 vine vrednicul de pomenire episcop Nicolae Ivan și reîntemeiază eparhia. În 2005 Mitropolitul Bartolomeu reîntemeiază mitropolia. De aceea am socotit că cele două date când au trecut la cele veșnice ambii ierarhi, respectiv 31 ianuarie și 3 februarie, fiind apropiate, e bine să-i pomenim împreună, pentru că ei în împărăția lui Dumnezeu împreună sunt și noi credem că Dumnezeu le-a făcut parte de odihnă acolo sus în cer”.

Primul Mitropolit al Clujului, s-a născut în 18 martie 1921, în comuna Glăvile, Jud.Vâlcea, primind la botez numele de Valeriu. După școala primară a urmat Seminarul „Central” din București, Facultatea de Medicină și Conservatorul de Muzică din Cluj, Facultatea de Teologie din București și Academiile Teologice din Cluj și Sibiu. A fost tuns în monahism la mănăstirea „Antim” din București, primind numele de călugărie Bartolomeu. Sub regimul comunist a efectuat șase ani de detenție, îndeplinind apoi mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America și Canada. În anul 1993, a devenit Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, iar în 2006 a fost ales mitropolit. Primul Mitropolit al Clujului, BARTOLOMEU ANANIA, a trecut la cele veșnice în 31 ianuarie 2011, la vârsta de 89 de ani și este înmormântat în cripta ierarhilor, din subsolul catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca. Episcopului Nicolae Ivan s-a născut pe data de 17 mai 1855, în localitatea Aciliu din județul Sibiu. A fost învățător în Săliște, preot în penitenciar, profesor de religie și redactor responsabil la Telegraful Român. Episcop al Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului a fost numit în anul 1921. Episcopul Nicolae Ivan a trecut la Domnul în ziua de 3 februarie a anului 1936, fiind înmormântat în cripta ierarhilor din subsolul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente