Parastas pentru mitropolitul Bartolomeu Anania

La nouă luni de la trecerea la cele veșnice a mitropolitului Bartolomeu al Clujului, luni, 31 octombrie 2011, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca a avut loc o slujbă de pomenire a eruditului ierarh. Parastasul a fost săvârșit după Vecernie, de Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

În cadrul slujbei au fost pomeniți și ceilalți chiriarhi ai Arhiepiscopiei Clujului. Au participat numeroși credincioși care își aduc aminte de ierarhul care le-a îndrumat sufletele pe calea cea dreaptă, prin remarcabilele cuvinte de învățătură rostite de la amvon și cu diferite ocazii.

La final, Preasfințitul Vasile a rostit câteva cuvinte în memoria iubitului ierarh: ‘Pentru noi toți, cel mai apropiat sufletelor noastre, prin faptul că l-am avut în mod direct, atât cei tineri, cât și cei mai în vârstă, l-am avut întâistătător, îndrumător și învățător în cele ale credinței și ale evlaviei, este vrednicul de pomenire arhiepiscop și mitropolit Bartolomeu, de la a cărui trecere în veșnicie se împlinesc acum nouă luni’.

Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Someșanul a amintit, în cuvântul său, și despre activitatea remarcabilă a mitropolitului Bartolomeu pe plan cultural, fiind distins, alături de ceilalți întâistătători ai Eparhiei Clujului, episcopul Nicolae Ivan, mitropolitul Nicolae Colan și arhiepiscopul Teofil Herineanu, de cel mai înalt for cultural al țării, Academia Română.

Cunoscut ca un teolog și orator de seamă, dar și ca mare om de cultură, mitropolitul Bartolomeu a trecut la Domnul pe data de 31 ianuarie anul acesta, la vârsta de 89 de ani, după ce a condus timp de 18 ani Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și 5 ani Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Primul album audio cu predicile mitropolitului Bartolomeu Anania

Fundația ‘Mitropolitul Bartolomeu’, în parteneriat cu Casa de discuri E-Media din București, a realizat primul album audio cu titlul ‘Mitropolitul Bartolomeu Anania, Predici la Duminicile Triodului’. Albumul care conține 4 CD-uri audio, cuprinde 10 predici pe care vrednicul de pomenire arhiepiscop și mitropolit Bartolomeu le-a rostit în catedrala din Cluj, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, citat de Ziarul Lumina.

Redând într-un limbaj de o prospețime remarcabilă temele Evangheliei, predicile mitropolitului Bartolomeu relevă pe de-o parte marea moștenire a venerabilului ierarh și om de cultură, care a lăsat un alt fel de limbaj bisericesc, împrospătat și viu, prin marile reflecții și prin orizontul cultural vast, iar pe de alta, adâncimea ideilor și a meditațiilor de mare pătrundere și foarte actuale pentru lumea în care trăim.

Teme precum ‘Liniștea de a fi neliniștit în fața lui Dumnezeu’, ‘Dorul de ducă și ispita neantului’, ‘Adevăratul judecător al omului este omul însuși’, ‘Istoria nefericirii umanității’, ‘Biruința frumuseții lui Dumnezeu’, ‘Bucuria de a-ți ferici aproapele’, ‘Crucea: semnul, simbolul și puterea lui Dumnezeu’, ‘Credința și virtualul devenit real’, ‘Măreția Stăpânului care-și slujește supușii și adevărata democrație’ și ‘Suferința biruitoare a lui Iisus’ sunt tratate de mitropolitul Bartolomeu în cele 10 predici ale albumului și reprezintă tot atâtea invitații la redescoperirea sensului și a bucuriilor autentice ale vieții creștine.

Albumul este însoțit și de o broșură ce conține o meditație a mitropolitului Bartolomeu cu titlul ‘Singurătatea și neliniștea mântuitoare’, ce tratează tema singurătății și a însingurării, ca remedii spirituale la zgomotul și vidul spiritual al lumii de azi, dar și biobibliografia ierarhului clujean, ilustrată cu imagini din marile etape ale vieții sale, multe dintre ele inedite.

Comentarii Facebook


Știri recente