Parastas pentru doi ierarhi ai Eparhiei Romanului

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat sâmbătă, 9 februarie 2013, Parastasul pentru pentru episcopul Teodosie Atanasiu și arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul. La acest eveniment religios au participat numeroși credincioși din localitatea Ruginoasa, județul Neamț, locul unde s-a născut Ilarion Mircea Băcăuanul, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

La Catedrala arhiepiscopală din Roman au fost pomeniți, în urmă cu două zile, episcopul Teodosie Atanasiu și arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul. De asemenea, atât în timpul Sfintei Liturghii săvârșite de PS Ioachim Băcăuanul, cât și în cadrul Parastasului a fost pomenit vrednicul de amintire patriarh Teoctist Arăpașu, cu prilejul împlinirii a 98 de ani de la nașterea Preafericirii Sale. Amintim că Preafericitul Teoctist a fost hirotonit ierodiacon de către arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul în Biserica Precista Mare din Roman.

„La această slujbă de pomenire și la acest popas duhovnicesc au fost prezenți credincioși din parohia Ruginoasa, Protopopiatul Roman, județul Neamț, de unde își are obârșia arhiereul Ilarion Băcăuanul. Biserica «Sfântul Nicolae» din Ruginoasa a fost ctitorită de acest mare ierarh, iar în preajma altarului acestui sfânt lăcaș își dorm somnul de veci părinții săi, preotul Vasile și presbitera Eufrosina Mircea. Familia arhiereului Ilarion Mircea a adus la mormântul episcopului, aflat în incinta Centrului eparhial Roman, florile recunoștinței și o lumânare pentru a-i lumina veșnicia, în semn de admirație pentru lucrarea sa frumoasă în slujba Bisericii. Episcopul Teodosie Atanasiu și arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul și-au înscris numele în condica Episcopiei de Roman prin aceea că amândoi au slujit Biserica într-o perioadă foarte grea. În Primul Război Mondial, frontul se afla pe cuprinsul Eparhiei Romanului, astfel că cei doi ierarhi au fost implicați în viața armatei prin permanentele scrisori pastorale care îndemnau la virtuțile strămoșilor, la biruință, la curaj, la bărbăție și la demnitate. De asemenea, prin grija celor doi arhierei, se expediau ajutoare permanente care se trimiteau din parohii către front”, a amintit pr. Florin Țuscanu, protopop al Protopopiatului Roman.

Arhiereul Ilarion Mircea, „uriaș al Bisericii cu suflet de copil”

Un moment important din viața arhiereului Ilarion Mircea a fost sfințirea mausoleului de la Mărășești. Prin grija mitropolitului Pimen Georgescu, al Moldovei, s-a pornit o lucrare de recunoștință, astfel că s-a ridicat un mausoleu în memoria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial. Acest mausoleu a fost amplasat la Mărășești, care făcea parte din Eparhia Romanului, locul unde s-au dat luptele cele mai grele. La sfințirea mausoleului a participat arhiereul Ilarion Mircea, care a revenit de multe ori în altarul din interiorul monumentului pentru a sluji Sfânta Liturghie, în amintirea eroilor neamului. „Aceste fapte s-au consemnat în cartea de istorie a Bisericii noastre, dar și în sufletele celor care i-au cunoscut. În zilele noastre mai trăiesc preoți în vârstă care își amintesc cu emoție despre acest «uriaș al Bisericii cu suflet de copil», cum l-a numit părintele Ermil Bărbieru pe arhiereul Ilarion Mircea. Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a spus la acest popas duhovnicesc următoarele: «Noi, cei care slujim Biserica lui Hristos, adăugăm cărămida rânduită nouă de Dumnezeu la edificiul spiritualității înaintașilor, la toată truda și jertfelnicia lor. Văzând lumina pe care ei au lăsat-o în istorie, suntem luminați de faptele credinței». La inițiativa Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, în fiecare lună din acest an, ierarhii mutați la Domnul care au slujit Eparhia Romanului vor fi pomeniți la Catedrala arhiepiscopală din Roman într-un cadru solemn”, a adăugat pr. protopop Florin Țuscanu.

Prietenia dintre arhiereul Ilarion Mircea și mitropolitul Visarion Puiu

Arhiereul Ilarion Mircea și mitropolitul Visarion Puiu și-au început viața duhovnicească în Catedrala „Sfânta Parascheva” din Roman, fiind hirotoniți de episcopul Gherasim Safirin. Cei doi tineri teologi, viitori ierarhi, s-au cunoscut în toamna anului 1891, pe când erau elevi la Seminarul Teologic din Roman. „Amândoi au avut privilegiul să-l cunoască personal pe ilustrul episcop Melchisedec Ștefănescu care le va acorda binecuvântarea pentru a urma această școală. În luna mai 1892, Seminarul Teologic Ortodox din Roman și întreaga Episcopie a Romanului erau în doliu, după ce episcopul Melchisedec Ștefănescu plecase la Domnul. Între elevii prezenți la înmormântare, s-au aflat și cei doi prieteni. Ilarion era acum la un pas de absolvire, iar Visarion sfârșea anul I. După absolvirea Seminarului Superior, în toamna anului 1899, cei doi prieteni s-au înscris la Facultatea de Teologie din București. Provenind dintr-o familie cu vechi tradiții eclesiastice, Ilarion Mircea, pe când era student în anul II la Teologie, se va călugări la Roman. Anul următor, el va fi numit mare eclesiarh al catedralei. Între timp, Visarion Puiu va lucra timp de un an ca funcționar la Ministerul Cultelor, iar în 1905, poate la chemarea prietenului său, va veni și el la Roman. Cei doi prieteni au slujit mai bine de un an împreună în biserica voievodală a lui Petru Rareș. La 17 martie 1921, Visarion Puiu a fost ales episcop al Argeșului, iar anul următor, Ilarion Mircea a fost ales arhiereu-vicar al Romanului, cu titlul «Băcăuanul». După doi ani petrecuți la Argeș, Visarion Puiu va fi numit episcop la nou înființata Eparhie a Hotinului cu reședința la Bălți, iar din 1935 va fi înscăunat mitropolit al Bucovinei. Ilarion, însă, va rămâne la Roman până la moartea sa. Cei doi s-au întâlnit de nenumărate ori în cadrul Sfântului Sinod, dar și la Mănăstirea Neamț, unde Visarion își ridicase o casa de odihnă”, a subliniat pr. protopop Florin Țuscanu.

Comentarii Facebook


Știri recente