Paraclisul uneia dintre cele mai vechi mănăstiri din Dobrogea a primit-o ocrotitoare pe Sf. Teofana Basarab

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, au resfințit duminică Paraclisul „Izvorul Tămăduirii” de la Mănăstirea Celic Dere, unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din nordul Dobrogei. Cu această ocazie, paraclisul, situat la demisolul bisericii, a fost pus și sub ocrotitoarea Sfintei Cuvioase Teofana Basarab.

„Este o continuitate a slujirii cu devotament a înaintașilor ierarhi de la Dunărea de Jos”, a spus Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos pentru Trinitas Tv.

„Ctitorul Partenie, urmat de Pimen Georgescu și mai ales de neobositul misionar al reîntregirii și unității neamului românesc de la Gurile Dunării, Episcopul Nifon Niculescu, care a sfințit acest altar, reînnoit astăzi prin osârdia  Preasfințitului Părinte Visarion și vrednicia soborului de maici în frunte cu stavrofora Casiana”, a adăugat ierarhul.

După slujba de resfințire, cei trei ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie la Altarul exterior, amenajat în incinta așezământului monahal.

În cuvântul rostit, Arhiepiscopul Tomisului a vorbit despre importanța și mijlocirea sfinților înaintea lui Dumnezeu.

„Noi, cei de pe pământ, când ne adresăm sfinților, ne adresăm și lui Dumnezeu care îi ține în dragostea Sa, în casa Sa”, a spus Părintele Arhiepiscop.

„Sfinții sunt cei pe care Dumnezeu îi îmbracă în haina sfințeniei pentru ostenelile lor de a păzi credința și de a o mărturisii. Sfinții sunt casnicii lui Dumnezeu și acolo ei se roagă pentru noi împreună cu îngerii”, a adăugat în încheiere Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.

La finalul slujbei, stavrofora Casiana, stareța Mănăstirii Celic Dere, a primit din partea Arhiepiscopului Teodosie Ordinul „Crucea Sfântului Andrei”.

„Am simțit cu toții mângâierea harului Duhului Sfânt, care S-a atins de fiecare dintre noi, Ne-a sfințit Ne-a luminat și Ne-a binecuvântat”, a transmis Preasfințitul Părinte Visarion la finalul evenimentului.

Mănăstirea Celic Dere a fost ridicată în perioada administrației otomane a Dobrogei, 1840-1842, având astăzi o valoroasă colecție de artă bisericească ce cuprinde icoane, veșminte și cărți de cult.

Foto credit: Arhid. Vali Vădănoiu

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente