Paraclisul CMN și-a cinstit ocrotitorul: Sf. Ioan Gură de Aur, „avocat al demnității umane”

Părintele Ionuț Dragomir, Consilier Patriarhal, a oficiat miercuri Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN), de sărbătoarea Aducerii Moaștelor Sfântului Ierarh Gură de Aur la Constantinopol. Sfântul, un „avocat al demnității umane”, a subliniat nevoia de a uni filantropia cu liturghia în acțiunea Bisericii, a spus părintele consilier.

„Sfântul Ioan Gură de Aur este, așa cum deseori subliniază și părintele nostru patriarh, un avocat al demnității umane”, a declarat Părintele Ionuț Dragomir pentru Radio Trinitas.

„Este grabnic ajutător celor care se află în diferite încercări, mai ales din cauza celor care îi nedreptățesc în viața de zi cu zi, în acțiunile pe care le întreprind la locul de muncă sau în societatea aceasta destul de zbuciumată.”

Ca unul din ocrotitorii paraclisului, sfântul este „cel care ne călăuzește în păstrarea dreptei credințe și cel care oferă binecuvântarea și ajutorul său tuturor binefăcătorilor, ostenitorilor și ziditorilor Catedralei Mântuirii Neamului”, a spus Părintele Ionuț Dragomir.

„Și noi putem prăznui în mod duhovnicesc, simbolic, o aducere a moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului”, a adăugat el.

Cum au ajuns moaștele la Paraclisul CMN

Clericul a relatat istoria aducerii moaștelor sfântului la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. În 1997, cardinalul Silvano Piovanelli a oferit fragmentul din moaștele sfântului Părintelui Patriarh Teoctist, în timp ce pregătea vizita în România a Papei Ioan Paul al II-lea.

Zece ani mai târziu, Părintele Patriarh Daniel a așezat moaștele în racla actuală.

Acestea au fost purtate în procesiune în noiembrie 2007 de la Catedrala Patriarhală până la Paraclisul Universitar Sfânta Ecaterina, al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, unde au stat la închinare până în 2011.

După sfințirea Paraclisului Catedralei Mântuirii Naționale, care a avut loc în octombrie 2011, moaștele au fost așezate în acest sfânt locaș.

„Sfântul Ioan Gură de Aur este și cel care a subliniat importanța unirii filantropiei cu liturghia, așa cum deseori subliniază și Părintele Patriarh Daniel”, a adăugat părintele consilier.

„Spune Sfântul Ioan Gură de Aur că cine nu-L recunoaște pe Hristos în omul aflat în necaz, în sărăcie sau în orice fel de încercare, nu Îl poate simți pe deplin nici în Sfânta Împărtășanie.”

Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, sărbătorit în data de 13 noiembrie, este unul dintre patronii spirituali ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Celelalte două hramuri sunt Învierea Domnului și Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Prodromița.

Foto credit: Radio Trinitas / Mircea Toma

Comentarii Facebook


Știri recente