Paraclisul Catedralei Naționale a serbat Aducerea moaștelor Sf. Ioan Hrisostom. Cum a ajuns un fragment la București

Paraclisul Catedralei Naționale a fost vineri în sărbătoare, cinstind Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Hrisostom la Constantinopol.

Preotul Ion Dragomir, consilier patriarhal, a relatat în cadrul predicii evenimentul serbat, care a avut loc în anul 438, și a spus cum un fragment din aceste cinstite moaște a ajuns la București.

De la Comana la Constantinopol

Părintele Ion Dragomir a amintit că Sf. Ioan a trecut la Domnul în anul 407, la Comana, pe teritoriul Georgiei de azi, în călătoria spre locul celui de-al doilea exil în care fusese trimis de împăratul Arcadius. Acolo au rămas cinstitele moaște mai mult de treizeci de ani, până când fiul lui Arcadie, împăratul Teodosie al II-lea, și Sfântul Proclu, succesorul Sfântului Ioan în scaunul episcopal, au dorit ducerea lor la Constantinopol.

„Se spune că în momentul în care soldații și alaiul trimis acolo să ridice moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur și să le ducă la Constantinopol nu au putut să le clintească pentru că Sfântul nu dorea acest lucru”, a menționat slujitorul Paraclisului Catedralei Naționale.

Era din pricina supărărilor pe care i le făcuse sfântului împăratul Arcadius și împărăteasa Eudoxia. La sfatul Sfântului Proclu, împăratul a redactat o scrisoare de iertare în numele părinților săi.

„În momentul în care scrisoarea împăratului Teodosie al II-lea a fost așezată peste racla cu moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, aceasta s-a făcut foarte ușoară și s-a lăsat a fi purtată”, a continuat Pr. Ion Dragomir.

Părintele a povestit cum a avut loc procesiunea în Constantinopol și cum au fost așezate atunci cinstitele moaște în Biserica Sfinților Apostoli.

„Împăratul a îngenuncheat în fața moaștelor și a cerut iertare pentru purtarea necuviincioasă pe care au arătat-o față de el părinții lui, Arcadius și Eudoxia. În semn de cinstire, împăratul și-a lăsat mantia de pe umeri și a așezat-o sub baldachinul cu moaștele Sfântului Ioan”.

De la Veneția la Constantinopol

Moaștele nu aveau să rămână acolo, a adăugat părintele Dragomir.

„Au fost împărțite părticele importante la Sfântul Munte, la Marea Lavră, la Mănăstirile Filoteu și Vatoped. Apoi, în anul 1204, moaștele Sfântului Ioan care au rămas acolo și cele ale Sfântului Grigorie Teologul au fost luate de cruciați, duse la Veneția și apoi la Roma, unde au rămas până spre zilele noastre”.

„În anul 2004, Papa Ioan Paul al II-lea, în semn de frățietate față de Biserica Ortodoxă a hotărât să restituie Patriarhiei Ecumenice aceste două odoare prețioase, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur și pe cele ale Sfântului Grigorie Teologul”, a precizat părintele consilier patriarhal.

Cum a ajuns un fragment din moaște la București

Această sărbătoare, a aducerii moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur la Constantinopol, este semnificativă și pentru Paraclisul Catedralei Naționale care deține un fragment din acestea.

„Acest fragment a fost adus în România în anul 1997 de către Cardinalul de Florența Silvano Piovanelli și dăruite vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist pentru viitoarea Catedrală Națională”, a explicat slujitorul paraclisului de la Catedrala Națională.

Aceste sfinte moaște au fost păstrate o perioadă în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale, iar în anul 2007, la 1600 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sf. Ioan, a fost confecționată o raclă pentru ele și au fost așezate spre cinstire în Paraclisul Facultății de Teologie din București.

„În 2011, la sfințirea acestui paraclis, Părintele nostru Patriarh Daniel a rânduit să fie adusă aici pentru sporirea și întărirea în credință și mai ales pentru binecuvântarea și ajutorul tuturor binefăcătorilor, închinătorilor, lucrătorilor și ziditorilor Catedralei Mântuirii Neamului”.

„De atunci Sfântul Ioan Gură de Aur sălășluiește aici în mijlocul și în chip fizic efectiv, pentru că în chip duhovnicesc cu siguranță se află în rugăciunile fiecăruia dintre noi”, a subliniat preotul.

Citește și Paraclisul: De zece ani, baza duhovnicească pe care se construiește Catedrala Națională

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente