Pantelimon: Preoții militari au participat la convocarea anuală de pregătire

Preoții care activează în cadrul Ministerului Apărării Naționale au participat marți la convocarea anuală de pregătire a clericilor militari din Armata Română.

Evenimentul a avut loc la Centrul cultural-misionar Familia din orașul Pantelimon, în prezența Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a Generalului Nicolae-Ionel Ciucă, Șeful Statului Major, a Generalului de brigadă Corneliu Postu, director al Statului Major al Apărării, și a părintelui consilier patriarhal Ciprian Ion Ioniță.

În timpul întrunirii a avut loc o sesiune de comunicări ştiinţifice susținută de Părintele Gheorghe Holbea și Părintele Vasile Crețu, conferențiari la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, și de profesorul Valentin Ciorbea.

PS Varlaam Ploieșteanul a oferit câteva detalii cu privire la tematica şi conţinutul celor trei prelegeri.

Ierarhul a relatat că Părintele Holbea a vorbit despre satul românesc, vatra neamului în gândirea lui Simeon Mehedinți.

„Au fost subliniate cele mai frumoase texte din gândirea lui Simeon Mehedinți legate de rolul satului ca loc al plămădirii marilor personalități, eroismului, patriotismului, spiritualității, culturii, tradițiilor românești”, a spus Preasfinţia Sa, potrivit Trinitas TV.

Prelegerea Părintelui Vasile Creţu a fost dedicată problemelor și riscurilor discursului religios în societatea contemporană.

Predica preotului trebuie să țină cont de anumite provocări și mentalități ale lumii de astăzi ca această predică să-și atingă scopul: acela de a transmite ascultătorilor „credința și mai ales convingerea sau determinarea de a aplica în viața lor această credință”.

În continuare, istoricul Valentin Ciorbea a prezentat istoricul relațiilor dintre Biserică și stat. Au fost menționate toate etapele importante ale acestei colaborări care încep odată cu întemeierea statelor românești Moldova și Țara Românească.

Ultimare comunicare ştiinţifică a aparţinut Generalului Corneliu Postu care a vorbit despre valorile fundamental creștine pe care trebuie să și le însușească un militar.

Legea 195 din anul 2000 stabilește constituirea și organizarea clerului militar în scopul satisfacerii cerințelor spiritual-religioase ale militarilor, cultivării virtuților ostășești, formării răspunderii civice a sentimentelor patriotice în rândurile militarilor.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente