Pământul a fost lucrat responsabil și cu hărnicie

În anul 2012, Sectorul agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor a desfășurat mai multe activități în cadrul Cooperativei agricole „Via Domnului” din județul Prahova și la Gospodăria anexă de lângă București a Centrului eparhial, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Cele mai importante lucrări au fost finalizarea și darea în folosință a Secției de vinificație la Gospodăria viticolă de la Urlați, proiect desfășurat în cadrul Cooperativei agricole „Via Domnului” din județul Prahova. Secția de vinificație, construită cu fonduri europene nerambursabile (50% din valoarea întregului proiect) și fonduri proprii, a fost dotată cu utilaje și echipamente de vinificație performante, cu ajutorul cărora se vor procesa strugurii și se va obține și depozita vinul în conformitate cu reglementările legale în vigoare. Totodată, a fost obținut certificatul de calibrare de la Institutul de Metrologie pentru fiecare vas (cisternă) de la Secția de vinificație și s-a desfășurat procedura pentru obținerea Autorizației Antrepozitului fiscal la Cooperativa agricolă „Via Domnului”. De asemenea, au fost întocmite și depuse încă două proiecte cu finanțare europeană: „Construire remiză utilaje viticole, cale de acces în interiorul proprietății, împrejmuire, achiziție utilaje și echipamente” și „Achiziție echipamente vinificație”.

Înnoirea culturii de viță-de-vie

Până în prezent a fost supusă programului de reconversie o suprafață de 29,2 ha (75%) din totalul de 39,2 ha viță-de-vie îmbătrânită de la cele trei gospodării viticole (22 ha la Gospodăria viticolă Ceptura, 7,2 ha la Gospodăria viticolă Urlați și 2 ha la Gospodăria viticolă Chițorani). Programele de reconversie implementate erau necesare, întrucât vița-de-vie era foarte îmbătrânită, cu multe goluri, cu un amestec de soiuri albe și roșii cu o perioadă de coacere neuniformă, ducând de cele mai multe ori la obținerea de recolte mici și vinuri de calitate inferioară. În anul 2012, Patriarhia Română a devenit membră a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală.

Gospodăria anexă a Centrului eparhial

În cadrul Gospodăriei anexe de lângă București a Centrului eparhial a fost construit un solar înmulțitor de 60 mp cu folie dublă, pentru producerea și creșterea răsadurilor. De asemenea, a fost extinsă livada de pomi fructiferi prin plantarea unui soi de măr tradițional românesc (Renet). Începând cu acest an a intrat pe rod plantația de viță-de-vie, în vârstă de 4 ani, cu soiurile de masă (Perlă de Chsaba, Sultanină, Muscat de Hamburg, Victoria și Italia). Pentru cultura de pomi fructiferi, viță-de-vie și arbuști fructiferi, s-a înființat un sistem de irigare prin picurare. În ceea ce privește situația legumicolă, au fost cultivate legume atât în spații protejate (seră, solar – 1.400 mp), cât și în teren liber.

Sortimentul de legume cultivat a fost compus din: tomate, tomate cherry, ardei gras, ardei kapia, ardei iute, vinete, castraveți, morcovi, țelină, cartofi, ceapă verde, salată, ridichi de lună, varză, verdețuri. O parte din legumele menționate au fost cultivate în două cicluri de cultură, altele în culturi succesive sau în culturi intercalate, asigurând în acest fel o recoltare a produselor în tot sezonul de vegetație și o exploatare intensivă a terenului. A fost înființată o perdea de protecție cu plop în jurul gospodăriei.

Comentarii Facebook


Știri recente