#Pacepepământ: Făcătorii de pace devin fiii lui Dumnezeu. Ce poate fi mai presus de asta?

Textul Fericirilor din Predica de pe Munte s-a auzit marți, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, în toate bisericile ortodoxe.

În cadrul campaniei pentru Postul Crăciunului, Basilica.ro propune o reflecție, cu ajutorul scrierilor Sfântului Grigorie de Nyssa, asupra textului „Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema” (Matei 5:9).

Sfântul Grigorie numește acest pasaj „Sfânta Sfintelor” din cele nouă sfinte fericiri: „Căci dacă a vedea pe Dumnezeu e un bine care nu poate fi întrecut de nimic, a se face fiul lui Dumnezeu e, numaidecât, mai presus de orice fericire”.

A deveni făcător de pace nu este un lucru ușor și începe cu propria ta pace pentru că nu poți oferi ceva ce nu ai, explică marele ierarh al Nyssei. „Deci mai întâi voiește să fii tu însuți plin de bunătățile păcii, apoi să dai din bine și celor lipsiți de el”.

„Pacea, prin ea însăși, e mai de preț pentru cei ce au minte decât orice alt lucru năzuit”.

„Gândește-te tu însuți în tine cum e viața celor ce trăiesc între ei în bănuială și ură, cât de neplăcute sunt întâlnirile, câtă scârbă are fiecare de toate ale celuilalt; gurile le sunt fără sunet, privirile întoarse, urechea închisă față de cuvântul celui ce urăște și al celui urât. Oricine e prieten unuia nu e prieten celuilalt; și dimpotrivă, oricine e dușman unuia e plăcut celuilalt”.

La polul opus, făcătorii de pace sunt, potrivit aceluiași sfânt, „următorii iubirii de oameni a lui Dumnezeu, cei ce arată în viața lor ceea ce e propriu lucrării lui Dumnezeu”.

„Această lucrare ți-o legiuește și ție”, îndeamnă Sfântul Grigorie, „să smulgi ura, să desființezi războiul, să nimicești pizma, să alungi ura, să omori fățărnicia, să stingi ținerea de minte a răului ce mocnește înlăuntrul inimii tale, să sădești în locul acestora toate câte le înlocuiesc prin înlăturarea celor contrare”.

Așadar, fii pe pace și lucrează la pace în jurul tău. Cum altfel să aștepți nașterea Fiului lui Dumnezeu, dacă nu încercând să faci pace ca să te numeri și tu între fiii Lui?

Țelul campaniei #pacepepământ este să înțelegem împreună că pacea nu este un dat, ci trebuie să lucrăm pentru a o construi, pentru a o menține, cultivând între oameni bună-voire, cum ne zic îngerii. La construirea păcii se pune milostenie, dăruire de sine, sacrificiu. Din acest motiv, dedicăm perioada de post dinaintea Crăciunului pacificării și dăruirii.


Vezi și #Pacepepământ: Pacea în 12 citate filocalice


Sursă citate: Sfântul Grigorie al Nyssei, „Despre Fericiri”, traducere de Pr. Dumitru Stăniloae, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2009.

Foto credit: Doxologia / Oana Nechifor

Comentarii Facebook


Știri recente