Păcatul instaurează în noi o schizofrenie spirituală: Episcopul Ignatie la hramul Mănăstirii Secu

În omilia rostită de sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, la hramul Mănăstirii Secu – jud Neamţ, Preasfinţitul Părinte Ignatie a vorbit despre schizofrenia spirituală care se instaurează în noi prin păcat.  

Episcopul Huşilor a evidenţiat că atunci „când suntem descoperiți în urâțenia sufletului nostru, devenim agresivi față de cel care face acest lucru, dacă nu este în noi nicio fărâmă de pocăință, care să ne trezească la schimbarea vieții noastre”.

În acest sens, Preasfinţia Sa a făcut referire la momentul în care Sfântul Ioan Botezătorul a fost decapitat ca urmare a unor mustrări publice făcute regelui Irod Antipa pentru că luase de soţie pe Irodiada, femeia fratelui său.

„Irodiada nu a putut, în niciun fel, să primească mustrarea și îndemnul la îndreptarea vieții. De aceea a cerut, cu orice preț, să fie decapitat Sfântul Ioan, într-o manieră foarte macabră, punându-i-se capul pe o tipsie și adus ca un trofeu”.

De asemenea, ierarhul l-a evidenţiat pe Sfântul Ioan Botezătorul ca un model de smerenie şi a atras atenţia că noi „avem tentativa de a ne scoate în evidență calitățile, de a ne pune în centrul atenției. Nu ne smerim și nu ne punem în vreun con de umbră, când suntem în lumina reflectoarelor”.

„Sfântul Ioan Botezătorul s-a retras la momentul potrivit. Când Hristos S-a arătat lumii, pe malurile Iordanului, el a mărturisit: «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii» (cea mai frumoasă și dreaptă mărturisire despre Hristos). Sfântul Ioan a avut conștiința încheierii misiunii sale. Nu a rămas, în continuare, pe „scena” propovăduirii. S-a retras pentru că trebuia, la modul real, să Îl lase pe Hristos să crească”.

„Câți dintre noi avem capacitatea de a ne retrage la momentul oportun, în care să spunem: „gata, s-a încheiat misiunea ce mi s-a încredințat? ”; să ne retragem fără să fim nemulțumiți de decizia care s-a luat în privința noastră? Foarte puțini, pentru că suntem îmbătați de putere! Când puterea ne hipnotizează, credem că suntem veșnici, indispensabili și de neînlocuit. Atunci ne comportăm imatur”.

Liturghia de hramul Mănăstirii Secu a fost prezidată de Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei. Alături de Înaltpreasfinţia Sa a slujit Episcopul Ignatie al Huşilor.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Teofan l-a hirotesit protosinghel pe ieromonahul Calinic Nichitoaia, din obştea așezământului monahal.

Părintele stareț Vichentie Amariei a rostit un scurt cuvânt de mulțumire și le-a oferit celor doi ierarhi o icoană reprezentând pe Maica Domnului.

Foto credit: Flavius Popa/Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente