Originile și sensul spiritual al pelerinajului

În luna octombrie, ortodocșii români participă la două dintre cele mai cunoscute și îndrăgite pelerinaje din cursul anului, cel de la Iași, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, și cel de la București, la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. În sens larg, pelerinajul este expresia dorului oamenilor după Dumnezeu și sfințenie, este drumul pe care îl facem fiecare dintre noi spre propria desăvârșire, atunci când auzim chemarea Sfintei Treimi.

Mai multe detalii cu privire la originea pelerinajului a oferit pentru TRINITAS TV, părintele lect. dr. Gheorghe Holbea – Facultatea de Teologie Ortodoxă București: „Originea pelerinajului creștine trebuie, în primul rând căutată în Întruparea Mântuitorului Iisus Hristos și condiția pe care Mântuitorul ne-a descoperit-o pentru fiecare dintre noi și anume aceea că suntem călători pe acest pământ”.

De la protopărintele Adam și patriarhul Avraam până la Sfântul Apostol Pavel, care merge la Roma pentru a primi martiriul, toată istoria mântuirii oamenilor poate fi văzută ca un mare pelerinaj.

„Este un pelerinaj la locurile biblice și bineînțeles important este Mormântul și Biserica Învierii, Golgota și toate cele care țin de viața pământească a Mântuitorului Iisus Hristos. Al doilea fel de pelerinaj este pelerinajul la locurile martirilor, la relicvele lor. Există, de asemenea, un pelerinaj la locurile unde au trăit persoane sfinte și aici ne referim la sfinții cuvioși, cum ar fi cei din Sfântul Munte Athos sau din alte locuri, precum Pustiul Sinai”, a spus părintele lect. dr. Gheorghe Holbea.

Ortodocșii români, iubitori de Biserică și de Sfinți, au luat mereu drumul sihăstriilor, chiar și în perioada comunistă, pentru a lua binecuvântare de la cuvioșii duhovnici sau pentru a se închina la moaștele sfinților pe care le adăpostesc multe din bisericile noastre.

„Printre cele mai cunoscute pelerinaje din țara noastră sunt la Sfânta Cuvioasă Parascheva unde sunt sute de mii de credincioși care așteaptă răbdători să se închine la sfintele moaște. De asemenea, pelerinajul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la Catedrala Patriarhală, precum și celelalte pelerinaje la Sfântul Grigorie Decapolitul la Mănăstirea Bistrița, la Sfântul Nicodim de la Tismana și de la alți sfinți care au dus o viață cuvioasă în acest spațiu românesc”, a mai spus părintele lect. dr. Gheorghe Holbea.

Anul acesta, la Iași, pelerinii se închină și la moaștele Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul. La București, cu ocazia pomenirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Capitalei României, credincioșii se vor putea închina la un fragment din cinstitul lemn al Sfintei Cruci.

Comentarii Facebook


Știri recente