„Oricât de căzut ar fi omul prin pocăinţă se poate mântui”

Biserica Ortodoxă sărbătorește la 07 ianuarie 2015 Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. În cuvântul de învăţătură rostit înParaclisul Reşedinţei Patriarhale cu hramulSfântul Grigorie Luminătorul,Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a vorbit despre Sfântul Ioan Botezătorul, despre care a spus că se bucură de o cinstire foarte mare în Biserica Ortodoxă.

Sfântul Ioan Botezătorul este un om al lui Dumnezeu

Această cinstire vine însă de la Dumnezeu, Cel Care l-a ales pe Sfântul Ioan să-i fie înaintemergător, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Sfântul Ioan Botezătorul este un om al lui Dumnezeu care face parte dintr-un plan stabilit de Dumnezeu şi anunţat prin prorocii Maleahi şi Isaia şi confirmat de către Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos ca fiind cel mai mare om născut din femeie şi căruia Mântuitorul Iisus Hristos i-a arătat multă cinstire. Sfântul Ioan Botezătorul este pictat în bisericile ortodoxe pe catapeteasma altarului sau pe iconostasul mare după Maica Domnului. În otpust este pomenit după Maica Domnului. Este pictat, de asemenea, în icoana Botezului Domnului şi icoana numită «Deisis», a judecăţii din urmă, ca fiind mijlocitor împreună cu Maica Domnului pentru cei care au murit în stare de pocăinţă pentru păcate, dar nu au mai avut timpul de a arăta faptele pocăinţei”, a spus Preafericirea Sa.

Predica Sfântului Ioan Botezătorul avea şi un caracter social

Sfântul Ioan Botezătorul este și un mare învățător al pocăinței care ne cheamă să ne înnoim viața, a mai evidenţiat Preafericirea Sa.

„Când el predica în părţile Iordanului cerea celor care veneau acolo să se pocăiască în sensul nu doar să regrete păcatul, ci să şi schimbe modul de a fi. Sfântul Ioan Botezătorul, de pildă, cerea vameşilor să nu impună taxe, impozite, dări, mai mari decât este permis. De asemenea, spunea soldaţilor să nu asuprească pe nimeni şi să se mulţumească cu leafa lor. Totodată, cerea ca cei care aveau mai multe haine să dea şi celor care nu au şi cei care au mai multe bucate să dea şi celor care sunt săraci, nevoiaşi, flămânzi. Această predică a lui avea şi un caracter social de schimbare a relaţiilor dintre oameni, de înduhovnicire a vieţii”.

Sfântul Ioan Botezătorul rămâne tot timpul actual prin predica sa şi mai ales prin sfinţenia vieţii sale

Sfântul Ioan Botezătorul este foarte cinstit și de poporul nostru. Sunt aproape două milioane de români care îi poartă numele.

„Această cinstire arată că poporul a înţeles bine Sfintele Evanghelii şi Tradiţia Bisericii. Sfântul Ioan Botezătorul rămâne tot timpul actual prin predica sa şi mai ales prin sfinţenia vieţii sale ca mare rugător, mare postitor şi ca un profet al speranţei că oricât de căzut ar fi omul prin pocăinţă se poate mântui, se poate schimba şi poate reface legătura sa cu Dumnezeu”, a mai precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La final, Patriarhul României i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și derivate ale acestuia.

Comentarii Facebook


Știri recente