Ordinul „Preot Nicolae Gherman” onorează un tată a zece copii și ctitor de mănăstire. A fost oferit Grupului „Theologos”

Preasfinţitul Părinte Iustin a conferit Grupului Psaltic „Theologos” Medalia omagială „Preot Nicolae Gherman”, care are pe ea imprimat chipul preotului și al fiicei sale Anuţa. Dirijorul, Arhid. Adrian Dobreanu, a primit Ordinul omagial „Preot Nicolae Gherman”.

Evenimentul a avut loc duminică, 25 noiembrie, la finalul Sfintei Liturghii oficiate în fața Catedralei din Baia Mare.

Distincția îl onorează pe parohul din Rohia care a avut zece copii și a ctitorit renumita mănăstire din apropierea satului.

„Am constituit un ordin pe care l-am consacrat personalităţii Preotului Nicolae Gherman, tată a 10 copii, fiind cel care a întemeiat Mănăstirea Rohia, în amintirea fiicei sale Anuţa, al zecelea copil, trecută la Domnul la doar 10 ani. Ordinul este o cruce frumoasă, cu elemente maramureşene”.

„A fost un familist adevărat, s-a ocupat şi de copii, şi de învăţământ”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

Mănăstirea Rohia a fost ctitorită în 1923 de preotul Nicolae Gherman, după ce fiica sa, trecută la Domnul la doar 10 ani, i-a tot apărut în vis, pentru a-l determina să ridice o mănăstire pentru Maica Domnului.

După cum istorisește PS Iustin într-un interviu pentru Ziarul Lumina, „a suferit foarte mult toată familia, dar mai ales părintele, care, după moartea ei nu putea să-şi găsească liniştea”.

„Preoteasa şi credincioşii îl vedeau foarte frământat, însă el nu spunea că de fapt are nişte vise. Până într-o duminică dimineaţă, când la biserică, a venit o bătrână din localitate, care era singură şi foarte evlavioasă, dar care cădea uneori într-un soi de transă”.

„Şi a venit brusc la părintele şi i-a zis: «Părinte, de ce nu asculţi de glasul fetiţei Anuţa?». «Ce s-ascult?», întrebă părintele. «Să faci ce-ţi spune ea!». «Dar ce-mi spune?» El nu împărtăşise visul nimănui. «Să faci casă Maicii Domnului» pe «Dealul Viei», continuă femeia. Şi atunci părintele a mărturisit credincioşilor că este foarte frământat de când a murit fetiţa şi că, uite, neliniştea sa se dovedeşte a fi un semn dumnezeiesc”, a explicat ierarhul.

Ordinul „Preot Nicolae Gherman” a fost înființat în acest an, declarat „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” în Patriarhia Română.

Grupul psaltic „Theologos” a luat ființă, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, în luna noiembrie a anului 2015, pentru a promova muzica psaltică în Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Sursă foto: Facebook / Adrian Dobreanu

Comentarii Facebook


Știri recente