Ordinul Anului omagial 2022 pentru Yelena Popovic: A cerut călăuzirea Maicii Domnului pentru filmul despre Sf. Nectarie

Părintele Consilier Patriarhal Nicolae Dascălu, directorul publicațiilor Lumina, i-a înmânat  marți seară regizoarei Yelena Popovic Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”, acordat de Părintele Patriarh Daniel. Ceremonia a avut loc la avanpremiera filmului „Omul lui Dumnezeu”, o ecranizare a vieții Sf. Ier. Nectarie de la Eghina.

„Am venit în seara aceasta aici ca să aduc binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care, în Anul omagial al rugăciunii, a promovat atât sfinții din vechime, cât și sfinții din veacul al XX-lea”, a spus Părintele Nicolae Dascălu.

„Sf. Nectarie de la Eghina este, în ultimele decenii, cel puțin, pentru noi, cei din România, o revelație, o descoperire și, de multe ori, legătura dintre țara noastră și Grecia este binecuvântată de personalitatea sfântă a Sf. Nectarie de la Eghina.”

Părintele Consilier Patriarhal Nicolae Dascălu a fost delegatul Părintelui Patriarh Daniel la avanpremiera filmului „Omul lui Dumnezeu” marți, 29 noiembrie 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, doamna Yelena Popovic primește distincția Anului omagial al rugăciunii, «Maica Domnului Rugătoarea». Fie ca Maica Domnului să o ocrotească pe Yelena Popovic, ca să producă în continuare filme duhovnicești, filme ortodoxe”, a mai spus Părintele Nicolae Dascălu.

„Această onoare mă lasă fără cuvinte. Maica Domnului este maica noastră, a tuturor, iar această distincție mă smerește”, a afirmat Yelena Popovic.

„Știm cu toții cât o iubea Sf. Nectarie pe Maica Domnului. A scris cântece pentru ea. Trebuie să mărturisesc că m-am rugat mult la ea înainte de a începe să fac filmul și în timp ce îl făceam. Am purtat tot timpul la mână un fir din Brâul Maicii Domnului dăruit de Mănăstirea Vatoped, care a avut un rol crucial în existența acestui film.”

Regizoarea Yelena Popovic a primit marți, 29 noiembrie 2022, Ordinul Anului omagial al rugăciunii (2022): „Maica Domnului Rugătoarea”. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Starețul Efrem Vatopedinul s-a luptat pentru acest film și, mulțumită lui, acesta a fost posibil. Am purtat la mână firul din brâul Maicii Domnului, pentru că am vrut ca ea să mă călăuzească în facerea acestui film”, a adăugat regizoarea.

„Vă mulțumesc foarte mult, mă simt foarte onorată de această distincție. Este cea mai înaltă pe care am primit-o până acum, astfel că sunt foarte recunoscătoare.”

Autoarea filmului, care se află pentru prima dată în România, a vizitat Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, unde sunt moaștele Sfântului Nectarie și a ținut să spună că a fost foarte mișcată de credința oamenilor.

Părintele Nicolae Dascălu, Părintele Vasile Ioana și regizoarea Yelena Popvic la avanpremiera filmului „Omul lui Dumnezeu” marți, 29 noiembrie 2022. Filmul este o ecranizare a vieții Sf. Nectarie de la Eghina. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Se simțea prezența și pacea acolo. Iar faptul că aveți o mănăstire închinată lui în oraș arată că îl iubiți mult”, a spus ea.

Ceremonia s-a încheiat cu un scurt cuvânt al Părintelui Vasile Ioana.

„Hristos în mijlocul nostru! Ne-am fi gândit noi vreodată, fraților, că vom spune asta într-o sală de cinema? Ne-am fi gândit noi că vom veni la cinema să vedem viața unui sfânt? Ceea ce se întâmplă astăzi, iubiților, este istorie. Trăim un moment istoric și îi mulțumim lui Dumnezeu că suntem aici. Este prima prezentare pe marile ecrane a vieții unui sfânt”, a spus Părintele Vasile Ioana.

Marți, 29 noiembrie 2022, Părintele Vasile Ioana i-a îndemnat pe credincioși să umple cinematografele la filmul despre Sf. Nectarie, pentru a le da un semnal distribuitorilor de film că aceste subiecte sunt importante pentru publicul român. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Iar totul a început din dragostea unui om care se înrudește cu sfinții, Părintele Stareț Efrem.”

Părintele a mai subliniat că, în film, ca și în viața sfântului, „finalul nu este Crucea, ci Învierea”.

„Veți lua lumină de la filmul acesta. S-au întâmplat deja câteva miracole și în Cipru, și în Grecia, și peste tot unde a fost vizionat acest film. Deja sfântul lucrează și în modul acesta. Vorbiți altor români să vină în cinematografe”, a adăugat el.

„Este viața unui sfânt. Haideți să umplem cinematografele! Noi, ceata creștinilor, să le arătăm celor care organizează filme că, atunci când apare un film cu viața unui sfânt, vor fi sălile pline!” a încheiat Părintele Vasile Ioana.


Regizoarea Yelena Popovic a declarat marți, 29 noiembrie 2022, că s-a rugat mult la Maica Domnului pe parcursul filmărilor. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Filmul „Omul lui Dumnezeu” („Man of God”), distribuit în România de Videomix și Papa Pictures SRL, rulează la București în rețeaua de cinematografe Cinema City. Ratingul IMDB este 6.9, iar cel Cinemagia este 8.

Alături de Aris Servetalis, care joacă rolul sfântului, filmul se mai bucură și de o scurtă apariție a lui Mickey Rourke, în rolul bărbatului paralizat Sf. Nectarie îl vindecă de pe patul de moarte, cu rugăciunile sale.

Filmul a fost lansat în cinematografe anul trecut, la 100 de ani de la mutarea sfântului la viața veșnică.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente