Orbul Bartimeu reprezintă omul care și-a pierdut lumina, dar nu și-a pierdut nădejdea: PS Paisie Sinaitul la Cernica

„Bartimeu este prezentat în Evanghelia de azi ca model. El nu este orb din naștere, ci și-a pierdut vederea! Este omul care a pierdut lumina și este conștient de aceasta, dar nu și-a pierdut speranța; știe să folosească posibilitatea întâlnirii cu Hristos și se încredințează Lui pentru a fi vindecat”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul duminică, la Mănăstirea Cernica din județul Ilfov.

„Esențial este să ne recunoaștem orbi, care avem nevoie de această lumină, altminteri rămânem orbi pentru totdeauna.”

PS Paisie Sinaitul a oficiat Sf. Liturghie la Mănăstirea Cernica duminică, 3 decembrie 2023, în ziua de pomenire a Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Faptul că orbul din Ierihon cerșea lângă drum are o semnificație aparte, a explicat episcopul vicar patriarhal: „Expresia «lângă drum» mai este întâlnită în Sfânta Scriptură, folosită chiar de Iisus. De exemplu, în Pilda Semănătorului, Mântuitorul spune că a ieșit semănătorul să semene și pe când semăna el, unele semințe au căzut lângă drum și au venit păsările și le-au mâncat.”

Lângă drum înseamnă, de fapt, fără speranță! Cel puțin din punctul de vedere al oamenilor!” a explicat Preasfinția Sa.

„Pentru cei aflați «pe drum», Domnul este doar Iisus Nazarineanul, un galileean cu faimă. Însă, pentru Bartimeu cel orb, cel de «lângă drum», Iisus este Fiul lui David. Adică Mesia Cel prezis de proroci că se va naște din neamul lui David! Ca o ironie a vieții, un orb vede ceea ce nu reușesc să vadă cei care au ochi! De unde această iluminare interioară?”

„O cugetare înțeleaptă ne spune că «printre lacrimi, ochii văd mai bine». În sensul că acolo unde există lipsuri și suferințe, există mai multă credință și mai multă căutare a lui Dumnezeu”, a explicat ierarhul.

Credincioșii au cinstit moaștele sfinților Gheorghe și Calinic de la Cernica duminică, 3 decembrie 2023, la Mănăstirea Cernica din jud. Ilfov. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Bartimeu îl reprezintă pe omul care recunoaște răul propriu și strigă către Domnul, încrezător că va fi vindecat. Strigătul său, simplu și sincer, este de fapt o rugăciune, ca și rugăciunea vameșului la templu: «Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosul!», la fel ca acea rugăciune, și aceasta a intrat în tradiția rugăciunii Bisericii.”

„Cuvintele simple, rostite din inimă, au puterea de a ne ajuta să-L întâlnim pe Hristos, chiar și pe marginea drumului vieții noastre”, a subliniat ierarhul.

Când pierdem calea, cerșim un sens pentru existență

Preasfinția Sa mai menționează concluzia Fericitului Augustin că Bartimeu „era de fapt un personaj cu o anumită faimă în cetatea Ierihonului, care provenea dintr-o familie cu o anumită prosperitate” – deci o persoană decăzută.

„Din această perspectivă, Bartimeu îi reprezintă pe cei pentru care «lumina credinței a slăbit» și care nu mai sunt «pe cale», s-au îndepărtat de Dumnezeu și nu Îl mai consideră pe Dumnezeu relevant pentru viața lor.”

Aceștia „au pierdut orientarea sigură și solidă a vieții și au devenit, adesea în mod inconștient, cerșetori ai sensului existenței lor”, a explicat părintele episcop vicar patriarhal.

Orbul Bartimeu îl reprezintă pe cel care și-a pierdut sensul vieții, dar îl regăsește prin întâlnirea cu Dumnezeu, a explciat PS Paisie Sinaitul duminică, 3 decembrie 2023, la Mănăstirea Cernica din jud. Ilfov. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Sunt multele persoane care se află în multe feluri pe «lângă drum» și care au nevoie de o nouă întâlnire cu Iisus Hristos, cu Fiul lui Dumnezeu, singurul Care poate să deschidă din nou ochii lor și să îi învețe drumul.”

„Credința care l-a mântuit pe Bartimeu nu se afla în ideile sau în  cuvintele lui despre Dumnezeu, ci în stăruința de a-L căuta, în dorința de a-L întâlni pe Hristos. Credința este, așadar, și o problemă de întâlnire, nu de teorie”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

„Întâlnirea noastră cu Hristos, în rugăciune, în Biserică, în Sfânta Împărtășanie, este mai importantă decât cuvintele și predicile noastre!”

Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani

Moaștele sfinților Gheorghe și Calinic de la Cernica au fost purtate în procesiune duminică, 3 decembrie 2023, la Mănăstirea Cernica din jud. Ilfov. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Ierarhul a vorbit pe scurt și despre viața Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani, cinstit duminică în Biserica Ortodoxă Română. A fost discipol al Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi și părinte spiritual al Sf. Cuv. Calinic de la Cernica.

Mitropolitul Grigorie al II-lea al Țării Românești i-a cerut să nu plece în Sf. Munte Athos, ci să rămână, pentru a consolida viața duhovnicească din țară, dar cuviosul nu s-a crezut vrednic. Atunci, Sf. Ier. Nicolae i s-a arătat în vis și l-a călăuzit spre Cernica, unde monahul și-a croit cale tăind desișul și gonind cu blândețe un șarpe încolăcit în vechiul altar.

Așa a început rectitorirea acestei mănăstiri și formarea unei obști duhovnicești importante.


Delegat de Părintele Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a oficiat Sfânta Liturghie la biserica din ostrovul Mănăstirii Cernica. Pe tot parcursul slujbei, credincioșii au putut cinsti moaștele întregi ale sfinților Gheorghe și Calinic de la Cernica, cuviosul și ucenicul său care a devenit ierarh.

Sărbătoarea s‑a încheiat cu purtarea în procesiune a moaștelor celor doi sfinți până la Biserica mare a așezământului monahal.

Părintele athonit Damaschin Grigoriatul și Consilierul Patriarhal Aurelian Iftimiu la strană în timpul slujbei oficiate duminică, 3 decembrie 2023, la Mănăstirea Cernica. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Rugăm pe Dumnezeu cel în Treime lăudat să dea sănătate și zile îndelungate Preafericitului Părinte Daniel, cel care a îngăduit să fiți prezent în mijlocul nostru astăzi, să înălțăm rugăciune lui Dumnezeu prin mijlocirea Sfinților Cernicani Gheorghe și Calinic”, a spus la final Starețul Vasile Pîrjol.

„Mulțumim Preasfinției Voastre că v-ați făcut timp, ca să slujiți împreună cu noi și cu mulțimea de credincioși care, duminică de duminică vin și înfrumusețează slujbele și atmosfera din mănăstirea noastră. Mulțumim celor care au cântat la strană, Părintelui Arhidiacon Sabin Preda dimpreună cu o parte din Grupul psaltic «Nectarie Protopsaltul».”

La sărbătoare a participat și Părintele Damaschin Grigoriatul din Sf. Munte Athos, care mărturisește că a primit un ajutor deosebit din partea Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani când a avut nevoie să învețe limba română. În cadrul slujbei, monahul athonit a intonat Axionul compus de Cuviosul Nectarie Protopsaltul.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente