Într-un oraș din Turcia a fost oficiată prima liturghie ortodoxă din ultimii 96 ani

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la liturghia de la Mudanya

Pentru prima dată în ultimii 96 de ani, în orașul Mudanya din Turcia a răsunat sfânta liturghie ortodoxă în Duminica a patra după Paști 2018.

Slujba a fost oficiată de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la biserica locală Sfântul Gheorghe, care funcționează astăzi ca centru cultural.

Mudanya este un oraș situat în nord-vestul Turciei, care până la schimbul de populații între Grecia și Turcia din 1923 era o localitate predominant grecească.

Refugiații greci din 1923 au întemeiat un nou oraș în apropierea Salonicului pe care l-au numit Nea Moudania.

În omilia sa adresată pelerinilor veniți din nordul Greciei, Patriarhul Ecumenic a mărturisit că a venit „cu bucurie de la întâia biserică Sfântul Gheorghe al Ortodoxiei, adică de la catedrala patriarhală din Fanar, la Sfântul Gheorghe din Mudanya”.

„Am venit să vă mărturisim vouă, urmașii părinților noștri refugiați, că deși prezența lor fizică ne lipsește astăzi, nu ne întristăm deoarece Sfânta Liturghie, Taina Vieții, este convocarea întregii Biserici, este comuniunea persoanelor în Hristos, este transcenderea timpului și spațiului”, a continuat Patriarhul Bartolomeu potrivit unui comunicat al Patriarhiei Ecumenice remis luni Agenției de știri Basilica.

Patriarhul Constantinopolului l-a felicitat pe Mitropolitul Elpidofor de Bursa pentru toate eforturile depuse în cadrul mitropoliei.

Patriarhul a făcut referire specială la inițiativa Mitropolitului Bursei de a cumpăra două biserici bizantine – Biserica Maicii Domnului Împărăteasa tuturor din Tirilye și Biserica Sfinții Arhistrategi din Siği.

Foto credit: Nikos Manghinas / Patriarhia Ecumenică

Comentarii Facebook


Știri recente