Oradea: La un an după ce și-au pierdut bunicul și casa, patru tineri au locuință nouă prin implicarea Bisericii

La finalul anului 2019, un incendiu le-a răpit celor patru tineri din Holod casa și pe bunicul în vârstă de 88 de ani. Crăciunul îi găsește acum în casă nouă datorită implicării preoților care au mobilizat mai multe persoane și instituții în proiectul numit „Să facem casă bună împreună”.

La acel moment, preotul paroh Andrei Ionuț Laza, alături de credincioșii Parohiei orădene Holod, au venit în ajutorul acestora, oferindu-le, provizoriu, o casă de locuit, hrană zilnică, haine și lemne pentru încălzire.

Următoarea instituție care a sărit în ajutorul tinerilor a fost Protopopiatul Tinca. Cu binecuvântarea Episcopului Sofronie, Pr. Protopop Călin Ovidiu Popa a inițiat proiectul „Să facem casă bună împreună”. Și-a propus renovarea totală a casei afectate de foc, extinderea acesteia și utilarea cu toate cele necesare.

A urmat o amplă campanie de strângere de fonduri, făcând apel, atât la preoții și credincioșii celor 62 de parohii din cuprinsul protopopiatului, cât și la alți donatori și societăți comerciale. A fost contractată o firmă de construcții și lucrările au început în luna mai a anului 2020.

Episcopul Oradiei s-a interesat personal de proiect și a vizitat șantierul în data de 16 august.

În toamnă, noua locuință era deja renovată total, atât la interior cât și la exterior. Casa a fost racordată la rețeaua de apă și a fost instalat sistemul de canalizare și cel de încălzire. S-au făcut toate finisajele necesare cu materiale de cea mai bună calitate, notează Episcopia Oradiei.

Au fost montate uși din lemn stratificat și geamuri din profil P.V.C.; s-a parchetat întreaga suprafață a casei și s-au realizat lucrări de montare a gresiei și a faianței. Tot în toamnă s-a reușit mobilarea și utilarea totală a casei cu trei dormitoare, sufragerie și bucătărie. Pentru tineri au fost achiziționate și electrocasnicele necesare, precum: frigider, mașină de spălat, cuptor cu microunde, mașină de spălat vase, televizor etc.

Toate lucrările de contrucție, renovare, mobilare și utilare au depășit, în cele din urmă, suma de 200.000 Ron.

În data de 21 decembrie 2020 a fost sfințită noua casă. Slujba a fost oficiată de Pr. Laurențiu Lazăr, consilier social-filantropic la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, alături de Protopopul de Tinca și Parohul din Holod.

Mai multe firme au fost implicate în proiect, dar și autoritățile locale din comuna Holod, elevii și cadrele didactice ale Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș și alte persoane.

Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al Episcopiei Oradiei.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente