Opt spitale pilot din țară vor oferi îngrijiri paliative la domiciliu

Opt spitale pilot din țară vor oferi îngrijiri paliative la domiciliu, a transmis Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, citat de Agerpres, la finalul unei dezbateri pe tema serviciilor medicale la domiciliu găzduită de Palatul Parlamentului.

„Avem opt spitale pilot în țară care pot să facă îngrijiri paliative la domiciliu. S-a stabilit modul de organizare a acestor servicii care ține de partea de ambulatoriu pentru îngrijirile paliative. Rămâne ca aceste spitale să angajeze persoane care să poată să facă acest lucru, iar serviciile să fie decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate”, a spus ministrul.

„Îngrijirile la domiciliu, ca atare, cred că sunt o prioritate și sigur că o parte dintre ele vor fi și paliative.”

„Acest proiect finanțat cu fonduri europene a oferit posibilitatea să realizăm cadrul organizatoric și să nu ne mai gândim numai la paturi pentru îngrijirile paliative, acolo situația s-a ameliorat semnificativ în ultimul an, am ajuns să avem 3.300 de paturi pentru îngrijiri paliative la nivel național, dintre care 3.000 sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate atât în sectorul public, cât și în sectorul privat”, a explicat Alexandru Rafila.

„Mai mult, aceste paturi pentru îngrijiri paliative evident că sunt necesare până la ajungerea la o cifră de circa 3.900 de paturi. Nu fac parte din numărul de paturi care sunt contractate de casele de asigurări, sunt în afara acestui număr, ceea ce încurajează dezvoltarea acestor servicii.”

Ministrul a adăugat că instituția pe care o conduce va verifica și condițiile pe care le oferă noile unități și că personalul necesar acestor servicii trebuie să aibă pregătire de specialitate.

Evenimentul de la Parlament a fost organizat de Fundaţia Crucea Alb-Galbenă şi Comisia de sănătate din Senat.

Printre rezoluții s-au numărat dezvoltarea specializării de navigator de sănătate și a telemedicinii, intensificarea colaborării cu autoritățile locale, pregătirea personalului medical specializat și promovarea serviciilor de îngrijire la domiciliu.

Foto credit: Freepik / DC Studio

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente