Online: Fiecare zi de joi este dedicată educației religioase în Mitropolia celor două Americi

Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi a lansat un program destinat educației religioase a credincioșilor și a înțelegerii în profunzime a adevărurilor de credință. Programul „Cercetându-ți credința” va dura cel puțin un an de zile.

Acest proiect se adresează credincioșilor parohiilor românești din SUA și se va desfășura exclusiv în mediul virtual în fiecare zi de joi, începând cu ora 19:00 EDT (ora Coastei de Est a SUA).

Programul fiecărei zile de joi din lună are o anumită specificitate. Astfel:

Prima joi din lună: Studiu biblic – „Apocalipsa”

În prima joi a fiecărei luni, începând cu data de 03 decembrie 2020, Pr. Dr. John Downie de la Parohia „Sf. Mihail” din Southbridge MA va susține un program de STUDIU BIBLIC în LIMBA ENGLEZĂ, pornind de la cartea Apocalipsei.

Părintele John Downie a obținut doctoratul în studiu biblic la Facultatea de Teologie din București, cu tema „Relația dintre Tată și Fiu în Evanghelia după Ioan”, sub coordonarea Pr. Constantin Coman.

Vor fi analizate câte 2 capitole în fiecare joi, studiul variind de la 45 de minute la 1,5 ore.

„Este cartea Apocalipsei relevantă astăzi?”, „Este posibil să o înţelegem?”, „Putem şti pentru cine a fost scrisă şi de ce?”, „Care este semnificaţia simbolurilor ei misterioase?” – sunt câteva dintre întrebările care își vor găsi răspunsurile în cadrul studiul. Lecția de studiu biblic se va desfășura pe portalul de ZOOM, la următorul link.

A doua joi din lună: Programul „Calea”

În a doua zi de joi din fiecare lună, în perioada noiembrie 2020 – octombrie 2021, preoții mitropoliei vor susține CATEHEZE aparținând programului „CALEA”.

Având ca motto ,,Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine” (Ioan 14, 6), proiectul catehetic „Calea” este un modul catehetic creștin, un curs introductiv destinat parohiilor menit să inițieze auditoriul cu noțiuni și aspecte de viață specifice credinței Ortodoxe.

Cursul provine de la Institutul pentru Studii Creștin-Ortodoxe (IOCS), afiliat cu străvechea Universitate din Cambridge. „Calea” a fost scrisă de 18 prezentatori ai cursului catehetic și este aprobată de Mitropolitul Kalistos de Diokleia. Se adresează tuturor persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 80 de ani care au terminat ciclul liceal, dar și tuturor celor interesați de căutarea Adevărului care pentru noi este Iisus Hristos.

Modulul este alcătuit din 12 sesiuni a câte 2 ore fiecare. Prima cateheză, „Despre Chemarea Credinței” a avut loc joi, 12 noiembrie 2020, pe ZOOM. Programul complet al catehezelor îl puteți găsi la următorul link.

A treia joi din lună: Seară duhovnicească – Părintele Ieremia Berbec

În a treia zi de joi din lună, începând cu data de 19 noiembrie 2020, Părintele Protosinghel Ieremia Berbec, starețul Mănăstirii „Sfântul Dimitrie cel Nou” din Middletown, NY, va găzdui o SEARĂ DUHOVNICEASCĂ.

Întâlnirea duhovnicească se va desfășura pe canalul YouTube al mănăstirii și va avea două părți: prezentarea unei teme, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Titlu primei serii de teme este: „Plinirea Legii și a proorocilor – Despre Hristos, din profeți”.

Părintele stareț Ieremia Berbec este doctor în matematică al Universității din Berkley, California, unde a studiat în perioada 2002-2007. Departamentul de matematică al instituției se situează printre primele 10 din lume. De asenenea, este licențiat în teologie și a absolvit recent un master la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.

El a făcut parte timp de 13 ani din obștea Mănăstirii Putna. Înainte de a intra în monahism, Protos. Ieremia a fost fiu duhovnicesc al părintelui Arsenie Papacioc.

A patra joi din lună: Studiu biblic – „Evanghelia după Matei”

În a patra joi a fiecărei luni, începând cu data de 26 noiembrie 2020, Pr. Ștefan Drăgoi de la Parohia „Sf. Maria” din Norfolk, Virginia va susține un program de STUDIU BIBLIC în LIMBA ROMÂNĂ, pornind de la Evanghelia Sfântului Apostol Matei.

În funcție de importanța și complexitatea temelor fiecărui capitol, studiul va considera 3-6 capitole și va dura 1-1,5 ore. La finalul fiecărei ședințe va exista o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Părintele Ștefan Drăgoi a obținut licența și masteratul în teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și, din septembrie 2019, este preot la Parohia „Sf. Maria” din Hamptons Roads/Norfolk, Virginia. Studiu Biblic se va desfășura pe portalul de ZOOM.

Pentru orice informație suplimentară puteți contacta coordonatorul de proiect, Pr. Daniel Ene, Secretar Eparhial și Protopop de New York, Noua Anglie și Estul SUA, la email: [email protected].

Comentarii Facebook


Știri recente