Singura mănăstire din diaspora închinată Sf. Dimitrie cel Nou are un nou stareț

Mitropolitul Nicolae al celor două Americi l-a hirotesit stareț al Mănăstirii Middletown, din statul american New York, pe Părintele Protosinghel Ieremia Berbec. Ceremonia a avut loc sâmbătă, odată cu serbarea hramului mănăstirii, singura din diaspora care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Dimitrie cel Nou.

Hramul a fost serbat la sfârșit de săptămână pentru a permite participarea credincioșilor veniți de la distanță.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae i-a oferit noului stareț gramata oficială de numire în această poziție, o cruce de binecuvântare și toiagul de stareț.

Părintele Mitropolit a spus că misiunea pe pământ american la care protosinghelul a fost chemat este una nobilă și provocatoare, o cruce grea, dar împlinitoare, pentru care este nevoie de multă rugăciune.

Noul stareț și-a exprimat dorința de a trăi într-o mănăstire autentică. Aceasta implică ascultarea și lucrarea cu binecuvântare. „Eu asta îmi și doresc: să fiu în ascultare și binecuvântare”, a spus el.

Părintele Stareț Ieremia Berbec este doctor în matematică al Universității din Berkley, California, unde a studiat în perioada 2002-2007. Departamentul de matematică al instituției se situează printre primele 10 din lume.

Protosinghelul a făcut parte timp de 13 ani din obștea Putnei. Și-a părăsit anul acesta mănăstirea de metanie după o îndelungă perioadă în care a cântărit această decizie.

Schimbarea s-a făcut cu binecuvântarea părintelui Arhimandrit Melchisedec, starețul Mănăstirii Putna, a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Pimen și a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic al Sucevei și Rădăuților.

Primul conducător al Mănăstirii Middletown a fost Părintele Arhimandrit Clement Haralam, Marele Eclesiarh al Catedraei Patriarhale din București, unde se află moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou.

În urmă cu două săptămâni, Mănăstirea Middletown a primit un fragment din moaștele Sf. Ier. Ioan Maximovici (1896-1966), Arhiepiscop de Shanghai și San Francisco.

Vezi și:

Foto credit: Mitropolia celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente