Omul vindecat ne învaţă să vestim iubirea milostivă a lui Dumnezeu: Patriarhul Daniel

În predica rostită duminică la Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale, Preafericirea Sa a vorbit despre demonizatul din Evanghelie care, după ce a fost vindecat de Hristos Domnul, a ajuns misionar, dascăl al credinţei şi exemplu pentru noi, cei de astăzi.

„Acest om vindecat ne învaţă să mulţumim lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El şi să vestim în lume iubirea Lui milostivă, vindecătoare şi eliberatoare”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Deşi l-ar fi urmat oriunde pe Hristos, vindecătorul şi binefăcătorul său, omul vindecat a primit altă ascultare.

„Mântuitorul Iisus Hristos nu l-a luat cu Sine, ci a vrut să-l facă misionar, un vestitor al iubirii lui Dumnezeu în ţinutul în care el a fost văzut ca fiind violent, îndrăcit sau demonizat şi dezumanizat. Deci, Hristos transformă un om chinuit de demoni într-un om liber care vesteşte iubirea lui Dumnezeu faţă de oameni. Vedem că Mântuitorul face din acest misionar şi un dascăl al recunoştinţei, deoarece mulţumeşte lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la Iisus Hristos”.

În Evanghelie este relatată şi atitudinea regretabilă a locuitorilor din Gherghesa, care l-au alungat pe Mântuitorul, deoarece a trimis demonii din cel vindecat în turma lor de porci, iar turma s-a aruncat în mare. Gherghesenii nu au avut capacitatea să se detaşeze de lucrurile lumeşti şi au pus valoarea materială a porcilor deasupra valorii sufletului celui vindecat.

Patriarhul Daniel a explicat de ce Hristos a permis demonilor să intre în turma de porci şi să se arunce în mare, generând o pagubă financiară considerabilă. „Fiindcă a dorit să arate că fiecare om are o valoare infinită care nu se compară cu nimic din lumea materială, pentru că omul este creat după chipul lui Dumnezeu cel veşnic viu şi este chemat la viaţă şi iubire veşnică în comuniune cu Dumnezeu, cel nesfârşit, necuprins, infinit şi veşnic”.

„Deci, toate bunurile materiale din lumea aceasta nu se compară cu valoarea unică şi infinită a fiecărei persoane deoarece omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu însuşi. Nu se compară valoarea unei turme de porci cu valoarea infinită şi veşnică a unui om eliberat de demoni şi chemat la mântuire şi viaţă veşnică”.

Patriarhul Daniel, în Paraclisul „Sf. Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale. Foto credit: Ziarul Lumina.

De asemenea, paguba a fost îngăduită ca o lecţie spre vindecarea lor de iubirea celor materiale, a spus Preafericirea Sa.

„Dumnezeu uneori îngăduie o pagubă materială ca fiind o pedagogie de îndreptare a omului de a nu se mai alipi de lucrurile limitate şi trecătoare, uitând pe Dumnezeu cel necuprins şi veşnic. Aceste pagube materiale au ca scop să trezească pe om, ca să caute mai întâi lucrurile duhovnicesti: credinţa, nădejdea, iubirea milostivă, rugăciunea şi faptele bune”.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente