Omagiu Sfântului Vladimir, Luminătorul Rusiei

În data de 15 iulie 2015, atunci când Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Vladimir, Luminătorul Rusiei, la Centrul Cultural Rus din București a avut loc o masă rotundă dedicată marelui principe rus, de la a cărui trecere la Domnul se împlinesc 1.000 de ani, informează „Ziarul Lumina”.

Discuțiile au fost deschise de directorul Centrului Cultural Rus, Natalia Mujenikova, care a prezentat invitații și a vorbit despre importanța creștinării poporului rus în dezvoltarea ulterioară a limbii și culturii acestuia. „Pentru a înțelege poporul rus, dar și statul rus, trebuie înțelese cultura și credința acestuia”, a spus Natalia Mujenikova. În continuare, a luat cuvântul istoricul prof. Alexandru Barnea, de la Facultatea de Istorie a Universității din București, care a vorbit despre înființarea statului rus și istoria poporului rus în perioada creștinării acestuia, în secolele al IX-lea – al XI-lea, atunci când au apărut primele biserici în marile cetăți ale cnezatelor rusești, cum ar fi Kievul, Pskovul, Novgorodul ș.a. Profesorul Barnea a mai menționat legătura între Rusia kieveană și Imperiul Bizantin, mai ales după botezarea principelui kievean Vladimir, din dinastia varegă a lui Rurik, când Rusia începe să semene din ce în ce mai mult cu împărăția bizantină, prin edificii din piatră, dintre care cele mai elocvente sunt marile biserici din Kiev.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la această manifestare a fost preotul Eugeniu Rogoti. Părintele a vorbit despre semnificațiile spirituale ale creștinării poporului rus, care a fost un proces complex, ce a durat timp de mai multe secole și s-a desăvârșit în perioada urmașilor Sfântului Vladimir, atunci când a fost zidită și măreața Catedrală „Sfânta Sofia” din Kiev, care dăinuie până în zilele noastre. Creștinismul a intrat adânc în sufletul poporului rus și, cu timpul, rușii au ajuns să se identifice aproape complet, ca și românii, cu credința creștin-ortodoxă.

După discursurile invitaților, a urmat vernisajul expoziției de fotografii și tablouri dedicate creștinării Rusiei. Expoziția cuprinde fotografii după tablouri care prezintă poporul rus înainte și după creștinare, realizate de cunoscuți pictori ruși. După vernisarea expoziției a urmat vizionarea filmului documentar „Al doilea botez al Rusiei”, realizat de Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk. Filmul a fost pus la dispoziția Centrului Cultural Rus de Patriarhia Moscovei și titrat de angajații români ai centrului. Acest documentar arată, în linii mari, care au fost începuturile statalității rusești și cum s-a creștinat poporul rus și s-a dezvoltat statul, în spirit creștin, până în secolul XX, când credința a primit o lovitură puternică din partea comunismului. După căderea regimului ateu, Rusia a început un amplu proces de renaștere spirituală, în țară construindu-se multe biserici și mănăstiri, iar Biserica a devenit parte integrantă a vieții societății.

Comentarii Facebook


Știri recente