Omagiu adus Mitropolitului Visarion Puiu la Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți

Episcopia de Bălți a organizat joi, 27 februarie 2020, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți masa rotundă cu tema „Rolul Episcopiei de Bălți în viața culturală a nordului Basarabiei: retrospectivă istorică”.

Evenimentul cultural a fost dedicat omagierii Mitropolitului Visarion Puiu, cu ocazia împlinirii a 141 de ani de la naştere.

La masa rotundă a fost prezent Episcopul Antonie de Bălți, dar și Excelenţa Sa, Petrişor Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi.

Pr. Dr. Forin Țuscanu vorbind despre Mitropolitul Visarion Puiu. Foto credit: Episcopia de Bălți

În cadrul Conferinţei au fost prezentate următoarele comunicări:

  • „Visarion Puiu, un ierarh erudit, un ctitor și misionar jertfelnic” – Pr. Dr. Forin Țuscanu.
  • „Înființarea Episcopiei Hotinului, o necesitate a misiunii Ortodoxe Române în Basarabia” – Pr. Dr. Cristinel Ștefan.
  • „Episcopul Visarion Al Hotinului(1923-1935), realizări din cuprinsul eparhiei” – Pr. Dr. Ioan Lisnic.
  • „Promovarea valorilor spirituale și naționale în școala din Basarabia interbelică” – Dr.,Conf. Univ. Lidia Pădureac, Drd. Olga Jacota-Drăgan.

La final, a fost prezentată o expoziție de documente din colecțiile Bibliotecii Științifice Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți.

Tot joi, Episcopul Antonie a oficiat, la Biserica „Naşterea Domnului” din Bălţi o slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Visarion Puiu, primul episcop al Episcopiei Hotinului cu reşedinţa la Bălţi. Foto credit: Episcopia de Bălți

Mitropolitul Visarion Puiu, (pe numele de mirean Victor Puiu) s-a născut la 27 februarie 1879, Paşcani, România. A fost primul episcop al Episcopiei Hotinului cu reşedinţa la Bălţi (1923 – 1935).

Foto credit: Episcopia de Bălți

Comentarii Facebook


Știri recente