Omagiu adus eroilor români din Primul Război Mondial la Fürstenfeldbruck

Reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române și ai Consulatului Românesc din München au participat joi, 22 noiembrie 2018, la dezvelirea unei plăci comemorative la cimitirul militar din vecinătatea Mănăstirii cisterciene Fürstenfeld.

19 români sunt înmormântați la Fürstenfeldbruck

Soldații care au fost înmormântați în imediata apropiere a mănăstirii cisterciene din Fürstenfeldbruck sunt prizonieri de război din Primul Război Mondial, majoritatea ruși (143). La aceștia se adaugă 79 francezi, 19 români, polonezi, sârbi dar și de naționalitate necunoscută.

Piatră funerară din cimitirul de la Fürstenfeldbruck. ©Mitropolia Germaniei.

Mulți dintre ei au fost deținuți în lagărul de război din Puchheim, iar apoi, din cauza unei epidemii de gripă spaniolă, mutați în lazaretul de rezerviști din Fürstenfeld. Condițiile detenției au fost deosebit de grele, motiv pentru care mulți dintre deținuți și-au găsit sfârșitul acolo, fiind îngropați în imediata vecinătate a mănăstirii Fürstenfeld.

Prezență românească la comemorarea eroilor

Placa comemorativă a fost dezvelită cu prilejul împlinirii a o sută ani de la încheierea Primului Război Mondial. Cimitirul din Fürstenfeldbruck a fost recent renovat cu sprijinul Școlii locale de Ofițeri și al Asociației Germane pentru Îngrijirea mormintelor de război

La evenimentul comemorativ de joi au participat: Ieorm. Ioan Popoiu, consilier cultural al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Pr. Iulian Mihai de la Parohia românească Ingolstadt și dl. Dorin-Nicolae Popa, Consulul României la München.

Pr. Iulian Mihai, Artur Klein, Ieorm. Ioan Popoiu. ©Mitropolia Germaniei.

Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai Școlii de Ofițeri în frunte cu generalul de brigadă Michael Traut, membri ai Asociației pentru Îngrijirea mormintelor de război (reprezentată de Artur Klein), reprezentanți oficiali ai consulatelor, Franței, Poloniei, Rusiei, Ucrainei și Bielorusiei.

Comemorarea eroilor români în Germania

În Germania se află numeroase alte cimitire militare unde, cu ajutorul Asociației pentru Îngrijirea mormintelor de război și al autorităților locale, au fost identificați soldați români, care au murit departe de casă.

În Anul Centenar au fost organizate mai multe slujbe de pomenire la: NürnbergDülmenWorms, Crailsheim, Neumarkt, Ingolstadt etc. Pe data de 1 Decembrie vor fi comemorați și cei 227 de soldați români din Zwickau, precum și un număr de 99 de prizonieri din Ulm.

Foto credit: Mitropolia Germaniei

Comentarii Facebook


Știri recente