Omagierea poetului Mihai Eminescu la Galaţi

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în data de 15 ianuarie 2016, atât Seminarul Teologic Sf. Apostol Andrei cât şi Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii gălăţene Dunărea de Jos, au organizat momente comemorative pentru cinstirea Luceafărului poeziei româneşti – Mihai Eminescu.

Evenimentul, care se înscrie în seria manifestărilor culturale organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos prilejuite de cinstirea, la data de 15 ianuarie, a Zilei Culturii Naţionale, a reunit preoţi, cadre didactice universitare, studenţi şi elevi seminarişti, după cum ne-a mărturisit Pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar şi mass-media al Eparhiei.

La Seminarul Teologic, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru poetul naţional Mihai Eminescu.

În sala de conferinţe a seminarului, Chiriarhul a pus accent pe câteva mărturii concrete – amprente ale prezenţei lui Mihai Eminescu la Galaţi şi Brăila, în documentele vremii, în însennări sau acte de recunoştinţă.

Adresându-se tinerilor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat: „Am dori ca tinerii de azi, elevi – în seminar şi în toate şcolile – să-l resimtă cu adevărat pe Eminescu atunci când deschid una sau mai multe din paginile sale!

George Călinescu a avut mare dreptate atunci când a zis: <<pentru că a fost foarte român, de aceea este şi universal!>>. Ce frumos ar fi să nu uităm ceea ce a spus Eminescu însuşi, în 20 mai 1883 în ziarul Timpul, despre locul nostru ca şi creştini şi români, în ţară şi în lume: <<Noi, poporul latin, de confesie ortodoxă, suntem în realitate lanţul între Apus şi Răsărit! Aceasta o simţim noi înşine şi o simte, în mare parte, şi opinia publică europeană. Aceasta o voim!>> Să fim români, creştini şi europeni, aşa cum a fost, cum este şi cum va rămâne în noi, Mihai Eminescu!”.

În final, toţi cei prezenţi au putut asculta, într-o înregistrare de excepţie a marelui actor Dorel Vişan, câteva din poeziile eminesciene reprezentative.

În aceeaşi zi, în Sala Episcop Melchisedec Ştefănescu din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, Galaţi, a fost omagiată personalitatea poetului naţional Mihai Eminescu, la împlinirea a 166 de ani de la naşterea sa.

În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Simona Antofi, de la Facultatea de Litere a Universităţii Dunărea de Jos, a susţinut o prelegere cu tema Tinerii şi mesajul actual al operei lui Eminescu.

În continuare, un grup de tineri teologi au recitat cele mai cunoscute poezii din opera lui Mihai Eminescu, după care au fost lansate invitaţii la cuvânt şi dezbateri libere pe tema vieţii şi operei geniului literaturii româneşti.

Cu acest prilej a fost organizată şi o microexpoziţie a operei lui Mihai Eminescu şi a fost săvârşită cuvenita slujbă de pomenire.

Comentarii Facebook


Știri recente