Olimpiadă şi concursuri la religie în Bihor şi Sălaj

La Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu“ din Oradea s-a desfăşurat etapa judeţeană a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, competiţie la care au participat elevi de la peste 30 de unităţi de învăţământ din judeţul Bihor. La Şcoala Gimnazială „Silvania“ Şimleu Silvaniei a avut loc etapa judeţeană a Olimpiadei de religie din judeţul Sălaj şi a şasea etapă a Concursului judeţean „În lumina lui Hristos“, informează „Ziarul Lumina”.

La etapa judeţeană a Olimpiadei de Religie din Bihor au participat 142 de elevi, din clasele V-XII, calificaţi în urma etapei locale desfăşurată la nivelul a şase centre, respectiv primii cinci elevi pe nivel de clasă de la fiecare centru din judeţ (Marghita, Aleşd, Ştei, Salonta) şi primii 15 elevi pe nivel de clasă de la centrul organizat la nivelul municipiului Oradea, care au obţinut cel puţin 85 de puncte. Pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei, a transmis elevilor participanţi un cuvânt de binecuvântare din partea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, felicitându-i pentru participarea la olimpiada disciplinei care se doreşte a fi cea mai apropiată de sufletul copiilor şi tinerilor. Elevii s-au dovedit a fi foarte bine pregătiţi, elaborând lucrări frumoase şi complexe, care le-au adus şi rezultate foarte bune.

Numărul reprezentativ de elevi participanţi la această etapă a olimpiadei demonstrează interesul acestora pentru disciplina religie şi preocuparea de a-şi verifica noţiunile însuşite, în cadrul unei competiţii, cu atât mai mult cu cât elevii aveau posibilitatea să opteze pentru alte olimpiade desfăşurate la nivel judeţean în aceeaşi zi. De asemenea, a fost apreciat numărul mare de şcoli de la care provin elevii, acestea fiind distribuite în mod unitar la nivelul judeţului Bihor, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, dovadă a faptului că ora de religie este predată cu responsabilitate de către cadrele didactice de specialitate, care au în vedere şi stimularea performanţei în rândul elevilor, oferind elevilor posibilitatea de a se familiariza cu atmosfera de competiţie.

Concursuri la Zalău

La Şcoala Gimnazială „Silvania“ Şimleu Silvaniei, a avut loc sâmbătă, 7 martie, etapa judeţeană a Olimpiadei de religie. În cadrul acesteia au fost evaluate cunoştinţele religioase dobândite de 110 elevi din clasele VII-XII.

La aceeaşi unitate de învăţământ s-a desfăşurat a şasea etapă a Concursului judeţean „În lumina lui Hristos“, la care au participat 100 elevi din clasele V-VI. Acest concurs de cunoştinţe religioase este organizat anual în Episcopia Sălajului datorită faptului că metodologia şi regulamentele în vigoare nu prevăd posibilitatea organizării pentru clasele V-VI a olimpiadei şcolare la disciplina religie. Prin intermediul lui, organizatorii au în vedere atât verificarea nivelului cunoştinţelor, cât şi antrenarea şi familiarizarea elevilor cu evaluările de acest fel.

Evenimentele au debutat cu oficierea unei slujbe săvârşită de protopopul Dan Haiduc, la care au participat elevi, profesori şi conducerea şcolii.

La sfârşitul probelor, prin sprijinul financiar oferit de protopopiatele din Episcopia Sălajului, elevii au mers în pelerinaj la Mănăstire Bic unde s-au bucurat de frumuseţile acestui loc şi au avut oportunitatea de a-şi îmbogăţi cunoştinţele despre aşezământul monahal. La Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae“ – Zalău s-a organizat etapa judeţeană a Olimpiadei de religie pentru seminarii şi licee teologice ortodoxe. Aceste competiţii s-au dovedit a fi un bun prilej de a evidenţia participarea activă a elevilor la disciplina religie, precum şi implicarea profesorilor de specialitate în procesul instructiv-educativ.

Comentarii Facebook


Știri recente

În imagini: Hirotonie la Mănăstirea Radu Vodă

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din București, sâmbătă, 23 ianuarie 2021. În cadrul slujbei, diaconul Adrian Stolnicu a fost hirotonit preot pe seama…