Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă la Timișoara

În perioada 18-22 aprilie se desfășoară la Timișoara Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă, clasele VII-XII, în cadrul căreia vor fi evidențiate rezultatele obținute de elevi la disciplina Religie, informează Marius Mircia de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Timişoarei.

04

Deschiderea oficială a avut loc la începutul acestei săptămâni la catedrala mitropolitană din Timișoara, printr-un moment de rugăciune, la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului în prezența unui număr de peste 250 de elevi.

La acest important eveniment au fost prezenți inspectori și consilieri din cadrul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, clerici din cadrul Patriarhiei Române, profesori de religie și elevi merituoși, care au reușit să ajungă până în această fază finală a olimpiadei.

Întîlnirea a debutat luni seara, la catedrala mitropolitană din Timișoara printr-o rugăciune de Te Deum și slujba Acatist a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, care a adresat un cuvânt de bunvenit, de apreciere și  de încurajare elevilor prezenți.

„Este o bucurie pentru cetatea Timișoarei că elevi din toate județele țării, întâi de toate, au venit să se roage la catedrala din Timișoara, unde se află moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș. I-am declarat pe toți acești tineri ucenici ai Sfântului Iosif. Bucuria noastră a fost mare pentru că am văzut că au venit și elevi de la liceele militare, ceea ce ne dă garanția că oștirea română va rămâne pe mai departe creștină și va păzi și va apăra acest pământ creștin românesc, moștenit de la strămoșii noștrii” a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

De asemenea, a luat cuvântul Cătălin Pâslaru, Inspector Școlar General în Ministerul Educației Naționale și Romeo Moșoiu, consilier în cadrul aceluiași minister, prof. Aura Daniela Danielescu, Inspector Școlar General ISJ Timiș, Daniela Buzatu, Inspector de Religie ș.a.

La Olimpiada de Religie au fost prezenți un număr de peste 250 elevi din clasele VII-XII, 44 profesori de religie însoțitori din țară și 25 membrii ai Comisiei Centrale de organizare și evaluare.

În cursul zilei de astăzi, a avut loc proba scrisă la Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara, iar în partea a doua a zilei, elevii au participat la vernisajul expoziției de icoane pe lemn și sticlă, realizată de elevii Liceului de Arte Plastice Timișoara și la un curs interactiv în Aula Magna a Universității de Vest Timișoara.

Miercuri, elevii vor vizita buchetul mănăstirilor timișene, expoziția cu lucrările realizate în cadrul Simpozionului Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș – Ocrotitorul Țării Banatului, de la Școala Gimnazială Banloc și Expoziția cu lucrările elevilor realizate în cadrul Proiectului „Cercul de lecturi religioase” ai elevilor Școlii Nr.7 „Sfânta Maria” din Timișoara, iar joi, vor vizita orașul de pe Bega, când vor avea bucuria de a descoperi valoroasele elemente de spiritualitate, educație, cultură și artă pe care le oferă municipiul Timișoara. În acest mod vor fi evidențiate aspectele educaționale importante prin facilitarea schimbului de experiență, prezentarea și valorificarea potențialului universitar, spiritual, cultural și turistic al județului Timiș.

Rezultatele finale vor fi afişate vineri dimineaţa, iar de la ora 10:00, va avea loc festivitatea de premiere în sala de concerte „Mihai Perianu” din cadrul Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” Timișoara.

Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă, clasele VII-XII, este organizată de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, al Primăriei Municipiului Timișoara și a altor parteneri educaționali – Mitropolia Banatului și Universitatea de Vest Timișoara.

05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente