Olimpiada de Religie | La Tulcea s-a desfăşurat etapa pe judeţ

Seminarul Teologic Ortodox Sf. Ioan Casian din Tulcea a găzduit în 18 martie 2017, între orele 10:00 – 13:00, a XVIII-a ediție a Fazei județene a Olimpiadei de Religie pentru  clasele VII-XII și pe discipline teologice, pentru elevii seminarişti.

O notă specifică înregistrează evenimentul prin faptul că pentru întâia oară în istoria de peste 300 de ani a rușilor lipoveni din Dobrogea, elevii din județul Tulcea care studiază religia ortodoxă de rit vechi lipovesc participă la faza județeană a concursului oral de religie în limba rusă.

La festivitatea de deschidere, din partea Episcopiei Tulcii au luat parte PS Visarion și Pr. Felix Neculai, Consilier cultural. Alături de aceștia s-au aflat Pr. Ionel Strat, inspector de specialitate, alte cadre de la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea și, nu în ultimul rând, președintele Uniunii Rușilor Lipoveni din România.

Cu acest prilej, cei prezenți au susținut alocuțiuni, încurajând elevii și subliniind importanța educației religioase în familie și în formarea unei societăți moral sănătoase, dar mai ales în relație cu celelalte discipline școlare din trunchiul comun.

Înainte de începerea examenului, după rostirea rugăciunii Tatăl nostru în limba română și în limba rusă, Preasfințitul Părinte Visarion, amintind de proclamarea Anului omagial 2017 ca Anul sfintelor icoane, al iconarilor și al  pictorilor bisericești în Patriarhia Română, a dăruit celor 94 elevi, dintre care 40 din partea comunității rușilor lipoveni din județ, iconițe cu Mântuitorul Hristos.

Elevii care se vor clasa pe primul loc de la clasele VII – XII vor merge la faza națională de la Craiova, care se va desfășura în perioada 24 – 28 aprilie, iar elevii seminariști care au obținut nota cea mai mare, cel puțin peste 9, se vor deplasa în Săptămâna Luminată la Cluj-Napoca, pentru faza națională a Olimpiadei de Religie.

Comentarii Facebook


Știri recente