Olari, biserica oamenilor sufletişti

Dincolo de uşile acestui sfânt locaş, reprezentativ pentru stilul arhitectural românesc al secolului al XVIII-lea, indiferent de momentul zilei, domneşte o atmosferă de rugăciune – întreţinută de credincioşii parohiei, îngenuncheaţi cel mai adesea la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – şi o veselie sinceră dată de prezenţa în număr mare a copiilor de toate vârstele. Pentru mulţi dintre micuţii lipsiţi de părinţi, dar şi pentru vârstnicii rămaşi singuri, Biserica Olari este acasă.

În urmă cu şapte ani, când au fost numiţi preoţi slujitori pe seama Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ – Olari, parohul Mihai Iordache şi părintele Antoniu Ciocoiu şi-au propus să facă ceva util privind implicarea în societate, pe lângă misiunea pastorală. Astfel, în anul 2009, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a apărut iniţiativa construirii Centrului social-educaţional „Adorno“, care a fost finalizat în patru ani de zile, dar a cărui activitate a început cu mult înaintea acestui termen, chiar în biserica aflată, la rândul ei, în şantier pentru lucrări de restaurare, conservare, consolidare.

„Acest centru are ca obiectiv educarea, susţinerea şi promovarea copiilor, elevilor şi studenţilor cu probleme sociale, precum şi a celor cu capacităţi şi talente deosebite, prin programe educaţionale şi culturale în spiritul valorilor creştine româneşti, prin acordarea de meditaţii, consiliere şi ajutoare financiare, logistice şi morale, burse de studiu, organizarea de excursii şi tabere turistice şi culturale, ateliere de olărit, pictură, teatru, muzică, dansuri populare etc.“, a precizat părintele Mihai Iordache, care crede fără urmă de îndoială în spusele lui Simion Mehedinţi, anume că „societatea de mâine este şcoala de astăzi“.

De la înfiinţare, în colaborare cu Parohia Olari şi alte instituţii publice şi private, Centrul social-educaţional „Adorno“ a desfăşurat mai multe acţiuni social-filantropice şi cultural-educaţionale.

„Lucrăm cu acei copii care au, mai cu seamă, nevoi de natură sufletească, tânjesc după dragoste, respect, afecţiune, încurajări. În timp, am obţinut din partea lor dorinţe şi aspiraţii pentru viitor, ceea ce este un salt, o dovadă că încet, încet reuşesc să lase în urmă traumele suferite în copilărie. Este mult mai uşor în biserică să ajungi la asemenea rezultate, deoarece ai la îndemână toată tradiţia, ai modelul sfântului. Astfel, ei învaţă că pot şi să îndure, dar şi să-şi urmeze drumul în viaţă şi să-şi fixeze clar idealurile de atins“, a explicat Eleonora Iordache, coordonator al proiectului „Învaţă şi vei deveni!“, desfăşurat anul trecut pentru 51 de copii din cadrul DGASPC Sector 2.

Ioana este una dintre elevele meritorii care vin la „Adorno“. Recunoscătoare pentru şansa oferită, de a se desprinde de mediul său, liceana învaţă şi excelează la toate materiile. Este în clasa a XI-a şi se pregăteşte intens la matematică, după orele de curs, cu domnul Dan Petru Vasiliu, fost profesor universitar.

„În primul rând, aceşti copii ar merita să fie convinşi că viitorul există, deoarece multora nici nu le trece prin cap că există un viitor pentru care trebuie să investească ceva. Când văd că un copil vrea să înveţe şi simte bucuria de a înţelege ceva, mă simt absolut vinovat să nu fac tot posibilul să-l ajut“, a spus profesorul Vasiliu.

Mai multe detalii în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente