Oina recunoscută ca sportul național al României: 9 mai a fost desemnată Ziua Națională a Oinei

Parlamentul a modificat marți Legea educației fizice și sportului, pentru a declara oina sport național. A fost instituită și Ziua Națională a Oinei, în data de 9 mai a fiecărui an.

Proiectul de lege, care modifică Legea nr.69/2000, preconizează instituirea zilei de 9 mai ca Zi națională a oinei. Astfel, Federația Române de Oină are obligația de a prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activitățile propuse pentru desfășurare pentru anul următor.

„Ziua Națională a Oinei va fi marcată de către Federația Română de Oină și de către membrii afiliați la aceasta, de către cluburi/asociații sportive, de către Ministerul Educației și Ministerul Sportului, prin organizarea și participarea la evenimente cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa și de a promova importanța practicării sportului național, oina, pentru sănătatea populației”, se afirmă în forma modificată a legii.

„Autoritățile administrației publice centrale și locale, societatea civilă, precum și persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic sau pot pune la dispoziție, în mod gratuit, bazele sportive aflate în administrare în vederea organizării și derulării în bune condiții a manifestărilor consacrate acestei zile”, mai precizează noua lege.

A fost înființat Programul național „Redescoperă oina”, care constă în activități necesare susținerii practicării și promovării acestui joc, desfășurate prin intermediul Federației Române de Oină și a structurilor sportive afiliate acesteia pe întreg teritoriul României.

Finanțarea programului va fi asigurată din fonduri prevăzute distinct în bugetul de stat, alocații bugetare, prin Ministerul Sportului sau din fonduri de la bugetele locale.


Spiru Haret, principalul reformator al școlii românești din secolul al XIX-lea, a fixat regulile oinei, joc tradițional românesc, conferindu-i caracterul sportiv. El afirma: „Oina poate aduce o viață nouă în școala română, fiind un admirabil mijloc de educație fizică, adevăratul tip de joc sportiv românesc”.

Foto credit: Facebook / Federația Română de Oină

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente