Oficierea Liturghiei darurilor mai înainte sfințite

După ce primele două zile ale Postului Mare au fost zile aliturgice, miercurea aceasta, în bisericile ortodoxe va fi oficiată pentru prima dată în această perioadă de post și pocăință, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. Aceasta este cea de-a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe și îi este atribuită Sfântului Grigorie Dialogul.

„Sfântul Grigorie Dialogul, Episcopul Romei, trecut la cele veșnice în anul 604 este cel care a sintetizat și sistematizat această liturghie pe care a găsit-o în forma inițială în Bizanț. Liturghia aceasta a apărut dintr-o necesitate la cererea insistentă a credincioșilor care doreau și în timpul săptămânii să se împărtășească cu Sfintele Taine în Postul Mare știut fiind faptul că din perioada primară a Bisericii doar sâmbăta și duminica se săvârșeau liturghiile sfințitoare în Postul Mare. De luni până vineri se săvârșeau celelalte laude, citirea Psaltirii și canoanele de pocăință așa cum iată în prima săptămână începem cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul”, a explicat pentru TRINITAS TV Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite se oficiază numai în Postul Mare.

„S-a rânduit de către Biserică ca această liturghie să se săvârșească în fiecare zi din Postul Mare, mai puțin lunea și marțea din prima săptămână și bineînțeles în Vinerea Mare când avem prin excelență o zi aliturgică. Așadar, miercuri, joi în săptămâna Canonului și luni, marți, miercuri în Săptămâna Patimilor săvârșim Liturghia Darurilor mai înainte sfințite și de luni până vineri în săptămâna a doua, a treia, a patra, a cincea și a șasea din Postul Mare”, a mai explicat Preasfinția Sa.

La început, Liturghia Darurilor era săvârșită seara, la vremea obișnuită a vecerniei. În felul acesta, credincioșii ajunau în ziua respectivă, iar Liturghia era o priveghere sau o slujbă nocturnă. Astăzi, în majoritatea bisericilor, Liturghia Darurilor se săvârșește dimineața.

Comentarii Facebook


Știri recente